Fractura de humerus este o leziune osoasa traumatica caracterizata prin intreruperea continuitatii tesutului osos, sub actiunea directa sau la distanta a unui agent cauzator. Fracturile extremitatii proximale a humerusuiui pot afecta: capul humeral, colul chirurgical si tuberozitatile.
Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de humerus?
Fractura duce la deformarea umarului, la latirea lui sau la aparitia unei depresiuni pe fata externa a bratului sub umar. Punctul dureros apare la cativa centimetri sub acromion. Ca prima masura se imobilizarea membrului superior cu antebratul in flexie cu ajutorul unei esarfe legate de gat, calmarea durerilor, sedarea si transportul de urgenta la spital. Fractura si leziunile tesuturilor dimprejur realizeaza focarul de fractura. Fractura humerusului este frecventa si poate crea prejudiciu. Cu toate acestea, poate fi asociata cu fracturile patologice si osteoporoza, in special la varstnici. Capului humeral se articuleaza cu fosa glenoida a scapulei. Anatomic gatul humerusului separa tuberozitatile mai mari si mai mici ale capului humeral. Tendonul lung al bicepsului ruleaza intre tuberozitatile din canalul bicipital, iar gatul chirurgical este sub tuberozitatea mare si cea mica. Nervul radial este posterior in jurul treimi mijloci a epifizei humerale, in canelura spirala. Cauza fracturilor humerale este reprezentata de forta traumatica ce depaseste rezistenta tesutului osos si se exercita direct asupra osului sau la distanta asupra scheletului. Partea afectata este formata din: humerus, os lung pereche ce se articuleaza proximal cu scapula si distal cu oasele antebratului; muschii bratului care se impart in doua regiuni, anterioara si posterioara.
Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de humerus?
Obiectivele urmarite sunt urmatoarele: refacerea si mentinerea miscarilor in articulatiile supra si sub adiacente fracturii; refacerea tonicitatii si troficitatii musculare; refacerea stabilitatii miscarii controlate si a abilitatii.
In ce consta concret recuperarea fracturii de humerus?
Programul de tratament este bazat pe terapie combinata adica kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Noi abordam recuperarea prin terapia combinata deoarece efectele si randamentul recuperarii sunt mai ridicate. Kinetoterapia utilizeaza miscarile pasive care incep dupa terminarea imobilizarii si dupa reluarea miscarilor active, active cu rezistenta, diagonalele Kabbat, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii cu scripeti, bastoane, mingi, in vederea recuperarii deficitului motor. Tratamentul fracturii de humerus utilizeaza diferite metode si proceduri cu scop recuperator. Masajul terapeutic favorizeaza circulatia profunda si eliberarea produsilor toxici de metabolism, mentine troficitatea musculara si dezvoltarea elasticitatii. Electroterapia stimuleaza musculatura, reduce durerea si inflamatia iar laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind circulatia si traficitatea tesuturilor. Pentru sanatatea ta fi activ, trateaza-te si ajuta-ti organismul sa se recupereze frumos.
De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.
Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.