Fractura vertebrala afecteaza coloana vertbrala. Fractura prin compresie a corpului vertebral determina micsorarea inaltimii vertebrei. Are loc atunci cand osul se prabuseste, in special la oase scurte, cum ar fi vertebrele coloanei vertebrale.
Care sunt cauzele frecvente ale fracturii vertebrale?
Fractura prin compresie poate avea loc si printr-o cadere puternica pe fese sau cu lovirea capului. Deasemenea in caz de afectiune neoplazica maligna, care metastazeaza in corpul vertebral apare o predispunere spre fracturarea vertebrelor. Conditia este cel mai adesea cauzata de osteoporoza si poate fi cauzata si de traumatisme cum ar fi o cadere sau accident de masina. O fractura vertebrala poate sa nu provoce simptome, dar cel mai tipic provoaca dureri in zona de fractura (de exemplu partea superioara a spatelui). Fractura poate afecta mai mult de o vertebra, fracturi multiple de compresie ce pot duce la scaderea in inaltime si cifoza scurta. Simptomele de fracturi vertebrale pot include durere sau dezvoltarea unor deficite neuronale cum ar fi urmatoarele: slabiciune, amorteala, furnicaturi, soc neurogen; soc spinal (initial duce la paralizie flasca si hiporeflexie, cu timpul, influenta inhibitorului descendent este indepartat si ar putea sa apara spasticitate). Fiecare fractura spinala poate determina probleme pulmonare si respiratorii si chiar moarte timpurie. Durerea de la fracturile care nu se vindeca poate duce la depresie. Si utilizarea in mod continu a analgezicelor poate provoca constipatie, care pot agrava depresia. Aceste mici fracturi pot modifica permanent forta si forma coloanei vertebrale. Majoritatea fracturilor prin compresie apar in partea din fata a vertebrei, care provoaca partea frontala a osului sa se prabuseasca creaza o vertebra in forma de pana. Partea din spate a osului este neschimbata, deoarece este facuta din os greu. Acest lucru creeaza postura aplecata numit cifoza, sau cocoasa femeii in varsta.
Ce se urmareste prin recuperarea fracturii vertebrale?
Obiectivele tratamentului recuperator al fracturii vertebrale include: reducerea durerilor; imbunatatirea functionalitatii coloanei vertebrale; refacerea fortei si rezistentei musculare a coloanei vertebrale si a spatelui; refacerea mobilitatii articulare si a flexibilitatii; corectarea atitudinilor vicioase ale coloanei; respectarea regululor de igiena a spatelui; reeducarea controlului, coordonarii si a echilibrului. Tratamentul recuperator se incepe imediat si se axeaza pe mobilizari in prima etapa.
In ce consta concret recuperarea fracturii vertebrale?
Recuperarea se bazeaza pe kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, acestea impreuna formeaza terapia combinata ce este renumita pentru randamentul pe care il da. Kinetoterapia urmareste recuperarea fortei si a mobilitatii articulare prin: mobilizari, manipulari, exercitii pasive, autopasive, active, active cu rezistenta, pe placa de echilibru, exercitii de relaxare si altele. Electroterapia ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, stimuleaza si decontractureaza musculatura, iar masajul terapeutic este un bun relaxant si destresant, imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica, imbunatateste nutritia tesuturilor.
De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.
Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.