Mobilitatea articulara reprezinta "capacitatea omului de a utiliza la maximum potentialul anatomic de locomotie intr-o anumita articulatie sau in ansamblul articulatiilor corpului, concretizata prin efectuarea unor miscari cu amplitudine". Mobilitatea mai poate fi definita ca acea capacitatea de a efectua miscari cu segmentele corpului de amplitudini diferite sau de a face miscari de suplete, cu o amplitudine crescuta. Mobilitatea este necesara in toate actiunile motrice, ea determina parametrii si caracteristicile miscarii alaturi de alte calitati.
 
Iata 7 metode folosite in kinetoterapie, fizioterapie si masaj pentru recuperarea amplitudinii articulare in procesul de recuperare si explicarea acestora:
 
  1. Exercițiile de întindere: Acestea implică mișcări ușoare și repetate care ajută la creșterea flexibilității și a amplitudinii articulare.
  2. Exercițiile de rezistență: Acestea implică utilizarea de greutăți sau alte tipuri de rezistență pentru a ajuta la creșterea forței musculare și la îmbunătățirea amplitudinii articulare.
  3. Exercițiile de balans: Acestea implică efectuarea de mișcări de balansare pentru a ajuta la îmbunătățirea stabilității și a amplitudinii articulare.
  4. Tehnici de mobilizare articulară: Acestea implică utilizarea mișcărilor manuale sau mecanice pentru a ajuta la îmbunătățirea amplitudinii articulare prin creșterea mobilității și flexibilității articulațiilor.
  5. Tehnici de terapie prin masaj: Acestea implică utilizarea presiunii și a mișcărilor de masaj pentru a ajuta la relaxarea mușchilor și a țesuturilor, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea amplitudinii articulare.
  6. Tehnici de terapie cu încălzire: Acestea implică utilizarea de căldură, cum ar fi pachetele de încălzire, pentru a ajuta la reducerea inflamației și a durerii și la îmbunătățirea amplitudinii articulare.
  7. Tehnici de terapie cu gheață: Acestea implică utilizarea de gheață pentru a ajuta la reducerea inflamației și a durerii și la îmbunătățirea amplitudinii articulare prin creșterea fluxului sanguin și reducerea inflamației în jurul articulațiilor.
 
Mobilitatea este influentata de tonusul muscular, si acesta depinde de sistemul nervos central. Reducerea mobilitati se datoreaza oboselii, temperaturii scazute a mediului ambiant, deasemenea, temperatura muschiului este un factor important in capacitatea acestuia de a se intinde. De regula dimineata dupa ce ne trezim mobilitatea este scazuta din cauza ritmului circadian. Mobilitatea este conditionata de varsta si de sex, fetele si copii au o mai buna mobilitate. Cu cat elasticitatea muschiilor antagonisti este mai buna cu atat mai mare este mobilitatea, mai redusa rezistenta fata de miscari si mai mare usurinta de executie. Daca se creste circulatia sanguina in muschi atunci se imbunatateste amplitudine de miscare.
 
Mobilitatea este de doua tipuri: generala si speciala. Cea generala este in toate articulatiile si permite executarea unor variate miscari de mare amplitudine. Cea speciala este cea care permite o amplitudine mare sau maximala in articulatii si se intalneste de obicei la sportul de performanta. Aproape toata lumea a avut dureri articulare sau dificultati in realizarea unor miscari in unele parti ale corpului, la un moment dat in viata.
 
Obiectivele in recuperarea mobilitatii articulare urmaresc: reducerea durerii si a inflamatiei, recuperarea sau mentinerea mobilitatii articulare, cresterea fortei si rezistentei musculare, obtinerea relaxarii musculare, imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, reeducarea controlului, coordonarii si echilibrului. 
 
Daca aveti probleme ce afecteaza mobilitatea articulara, atunci este timpul sa va faceti o programare telefonica pentru o evaluare initiala individuala. In cadrul acestei evaluari primiti consilierea necesara, vi se evalueaza starea si etapa in care va aflati si se stabilesc obiectivele tratamentului recuperator. Toate acestea sunt facute de catre un fiziokinetoterapeut, tot el va ofera consilierea de care aveti nevoie. 
 
Recuperarea se face prin intermediul terapiei combinate ce este formata din terapie fizica, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Acesta terapie combinata urmareste cresterea randamentului tratamentului recuperator al mobilitatii articulare. Terapia fizica vizeaza recuperarea mobilitatii articulare sau imbunatatirea acesteia prin exercitii de stretching, pasive, pasivo-active, active cu rezistenta, mobilizari, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii cu scripeti, crioterapie si alte metode si tehnici. 
 
Electroterapia are efect antalgic, antiinflamator, stimulator, laserterapia imbunatateste circulatia sanguina din profunzime producand o hiperemie locala. 
Masajul terapeutic este puternic destresant, miorelaxant, decontracturant, sedativ si imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE