Coxartroza sau artroza soldului este o boala cronica caracterizata prin degenerarea cartilajului articular. Subtierea stratului de cartilaj si perturbarea integritatii sale duce la frecarea dintre suprafetele comune ale ambelor oase, unul impotriva celuilalt. Ca urmare, articulatia soldului dezvolta un proces secundar inflamatie numit artroza articulatiei soldului. Acest proces determina dureri progresive si limiteaza mobilitatea articulatiei afectate.

 

Care sunt cauzele frecvente ale coxartrozei?

Principalele cauze ale coxartrozai sunt: modificari degenerative legate de varsta; tulburari metabolice; leziuni traumatice; procese inflamatorii acute sau cronice, inclusiv cele de natura infectioasa; tulburari circulatorii ale soldului; obezitate. Principalul semn de dezvoltare a coxartroze este durerea progresiva. La inceputul bolii, durerile apar numai in timpul efortului fizic semnificativ sau in timp ce se transporta o sarcina grea. Durerea incepe sa apara in cazul in care pacientul este in repaus si nu dispare nici dupa repausul prelungit. Procesul dureros reduce semnificativ amplitudinea de miscare, reapusul prelungit duce la dezvoltarea de modificari anatomice ireversibile. Evolutia cronica si progresiva a bolii are o influenta negativa asupra calitatii vietii si reduce capacitatea de munca pana la dezvoltarea handicapului. Durerea ce apare la nivelul articulatiei soldului in timpul mersului, la urcat trepte sau alte activitati ce implica aceasta articulatie. Durerea se poate resimti la nivelul fesei, coapsei sau chiar genunchiului. Exista doua tipuri de coxartroza acestea sunt: coxartroza primara apare la pacienti cu varsta mai mare de 60 de ani; coxartroza secundara apare la pacientii mai tineri la care exista factori de risc ce favorizeaza degradarea prematura a articulatiei soldului.

 

Ce se urmareste prin recuperarea coxartrozei?

Principalele obiective in recuperarea coxartrozei sunt: reducerea sau ameliorarea durerii; prevenirea sau ameliorarea inflamatiei; mentinerea sau ameliorarea stabilitatii si mobilitatii articulare; cresterea si mentinerea fortei si rezistentei musculare; imbunatatirea calitatii vietii; cresterea capacitatii de coordonare a miscarilor si a echilibrului din timpul mersului.

 

In ce consta concret recuperarea coxartrozei?

Tratamentul consta in terapia combinata ce aduce impreuna kinetoterapia, electroterapia si masajul terapeutic, toate acestea pentru a creste rezultatele tratamentului in vederea aducerii unor beneficii mai mari. Tratamentul prin kinetoterapie urmareste refacerea fortei musculare si a echilibrului dintre muschii agonisti si antagonisti, in special a muschilor stabilizatori ai articulatiei. Se fac posturari, mobilizari articulare, tractiuni, exercitii de relaxare, pentru cresterea fortei musculare, pentru recuperarea echilibrului dinamic pentru mers (echilibru, abilitate, coordonare), pentru refacerea stabilitatii si mobilitatii. Electroterapia are scopul de a reduce durerea si inflamatia, de a relaxa musculatura contractata. Masajul terapeutic urmareste obtinerea efectului de relaxare, da o stare de bine fizica si psihica, imbunatateste circulatia sangvina.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

 

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE