Platfusul descrie deformatia piciorului si a gleznei, este usor de recunoscut si consta in scaderea arcului longitudinal medial al piciorului. Acesta scadere a arcului este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare, musculatura intervine numai in echilibru. Pentru ca s-a demonstrat ca musculatura gambei este inactiva in timpul ortostatismului (stat in picioare). Platfusul este termenul folosit pentru a desemna raspandirea oaselor metatarsiene.
Care sunt cauzele frecvente ale platfusului?
De-a lungul timpului, scaderea arcului transversal al piciorului duce la plangeri si largirea piciorului in fata. In functie de sarcina, durerea este principalul simptom. Acest lucru se intampla in primul rand in timpul mersului pe jos, a statului in picioare si scade in repaus. Platfusul duce la reclamatii atunci cand se poarta pantofi. Poate fi congenital sau dobandit, constituie o abatere mai mult sau mai putin pronuntata a formei normale a piciorului. Afecteaza fundamental statica corpului. Are ca rezultat probleme la genunchi si alte plangeri. Pentru a preveni deteriorarea starii, este important sa se trateze cauza. In cele mai multe cazuri exista o instabilitate subiacenta a piciorului, care pote fi ameliorata semnificativ prin imbunatatirea rezistentei, coordonarii si mobilitatii. Platfusul este cea mai frecventa deformare a piciorului. Umflatura transversala a piciorului dispare si piciorul din fata se extinde. Ca urmare, anumite parti ale piciorului nu mai transporta greutatea. Provoaca bataturi foarte dureroase si extrem de inestetice si pot aparea escare. Femeile sunt mai frecvent afectate de platfus decat barbati. Doua dintre principalele cauze ale platfusului sunt obezitatea sau purtarea de incaltaminte necorespunzatoare. In cazul obezitatii, picioarele trebuie sa transporte o incarcatura care este dincolo de capacitatile lor si pot duce la platfus. Ca atare, boala apare adesea in a doua jumatate a vietii, desi chiar si copii pot fi afectati. Cauzele care pot determina platfusul sunt: congenitale, leziuni, paralizie, ligamente slabe, bolta osoasa. Cand nu este in sprijin, piciorul apare normal, fara prezenta nici unei diformitati fixe si cu pastrarea arcului longitudinal medial. In sprijin, arcul longitudinal medial se prabuseste, aparand piciorul plat valg (platfusul). Exista trei tipuri de picior plat: piciorul plat flexibil mobilitate si amplitudine buna a miscarilor; piciorul plat cu scurtarea tendonului achilean prezinta tulburari de mobilitate, de mers; piciorul plat rigid diminuarea sau disparitia mobilitatii.
Ce se urmareste prin recuperarea platfusului?
Obiectivele recuperarii platfusului: cresterea tonusului muscular al plantei piciorului, in conditii de scurtare; combaterea contracturii musculare a plantei piciorului; cresterea gradului de mobilitate a articulatiei gleznei, a elasticitatii tendonului si a insertiilor de la nivelul articulatiei gleznei; imbunatatirea echilibrului si a stabilitatii statice si dinamice.
In ce consta concret recuperarea platfusului?
Programul de kinetoterapie vizeaza cele mai eficiente pozitii, exercitii, miscari, cu obiecte portabile si la aparate fixe pentru ameliorarea si corectarea deficientei. Electroterapia este folosita pentru a stimula contractia muschiilor slabiti, laserterapia actioneaza in profunzime si imbunatateste circulatia. Masajul terapeutic relaxeaza si decontractureaza sau stimuleaza contractia musculara dupa caz. Toate aceste terapii impreuna se aduna sub numele de terapie combinata si maresc randamentul tratamentului piciorului plat.
De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.
Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.