Metatarsienele sunt cinci oase lungi cu care se articuleaza degetele piciorului. Fractura metatarsienelor apare atunci cand unul din aceste oase lungi este rupt. Acest lucru poate aparea din cauza unei accidentari (o fractura acuta), din cauza stresului repetat (fractura de stres), a unor traumatisme, prin caderea unui obiect greu pe picior sau prin torsiunea piciorului.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de metatarsiene?

Fractura de stres afecteaza adesea atletii, sportivii, dar poate afecta orice alergator, chiar si pe cei care sunt doar la inceput. In fracturile acute se poate auzi un sunet in momentul pauzei, existenta durerii, umflare, vanatai si dificultatea de a incarca piciorul afectat. Nu e adevarat ca daca va puteti plimba pe el, nu e rupt. Fracturile de stres au simptome similare, desi nu exista nici o vanataie de obicei. Tratamentul depinde de tipul si zona de fractura. Anatomic metatarsienele se impart in 3 grupe: metatarsianul I si V din cauza localizarii si functiilor pe care le au; metatarsienele II, III, IV (metatarsiene centrale), iar fracturile au particularitati asociate metatarsianului traumatizat. Au rol in echilibru atunci cand stai sau mergi. Fractura metatarsului I, este mai special in comparatie cu celelalte 4 metatarsiene. Structural este mai scurt si mai lat, iar lipsa ligamentelor interosoase ii da o mobilitate independenta fata de celelalte metatarsiene. Fracturile metatarsienelor II, III, IV, fiecare reprezinta cate un punct de sprijin in timpul mersului. Sunt strans legate unul de altul prin intermediul ligamentelor, la baza fiecarui metatarsian exista 3 ligamente (dorsal, central si plantar) care leaga si stabilizeaza fiecare os de cel adiacent. Metatarsienele centrale nu au insertii musculare motoare, ele avand doar rol structural de suport. Aceasta mobilitate progresiva in plan sagital permite o adaptare a picioruului pe teren denivelat. Fracturile metatarsului V se produc de obicei printr-un traumatism sportiv sau accident auto. Fracturile se impart in functie de locatie in fracturi ale bazei metatarsiene si fracturi spiroide distale (fractura dansatorului).

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de metatarsiene?

Obiectivele recuperarii in fractura de metatarsiene: reducerea durerii si a inflamatiei; refacerea si mentinerea miscarilor in articulatiile supra si sub adiacente fracturii; refacerea tonicitatii si troficitatii musculare; refacerea stabilitatii miscarii controlate si a abilitatii; crestera fortei si rezistentei musculare pierdute sau diminuate pe perioada imobilizarii; refacerea controlului, coordonarii si echilibrului membrului inferior.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de metatarsiene?

Noi abordam tratamentul prin intermediul terapiei combinate adica kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, deoarece obtinem un raspuns mai bun la tratament. Kinetoterapia urmareste refacerea fortei si rezistentei musculare, imbunatateirea amplitudini de miscare prin intermediul exercitiilor fizice. Se fac exercitii fizice de mobilizare, relaxare, cu rezistenta, pe placa de echilibru, diagonalele Kabbat, stepper, bicicleta, scripete, spalier, toate pentru a imbunatati starea pacientului. Electroterapia este decontracturanta, antalgica, antiinflamatoare, vasculotrofica, laserterapia este sedativa, hiperemianta, actioneaza in profunzime. Masajul terapeutic este relaxant, destresant, decontracturant, imbunatateste circulatia sanguina si cea limfataica. Folosind terapia combinata grabim procesul de recuperare si intetim efectele sale asupra organismului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE