Fractura de radius este caracerizata de o pauza in continuitatea osului radial. Este cea mai frecventa fractura a maini si este intalnita mai ales la femei.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de radius?

Fractura de radius se produce din cauza unei caderi pe mana si recunoaste cativa factori de risc, precum varsta inaintata a pacientilor. Osteoporoza (o tulburare in care oasele devin fragile si au foarte multe sanse de a se rupe) poate favoriza fractura, caderea pe incheietura mainii sa rupa radiusul. Fractura radiusului se poate intampla chiar si la oase sanatoase, daca forta traumatismului este suficient de severa. De exemplu, un accident de masina sau o cadere de pe o motocicleta poate genera suficienta forta pentru a produce fractura. Mentinerea sanatati oaselor ramane o optiune importanta de prevenire a fracturilor. Fractura de radius provoaca, de obicei, durere imediata, sensibilitate, echimoze si umflaturi. In multe cazuri, incheietura atarna intr-un mod ciudat sau este indoita (deformata). Atunci cand fractura este multifragmentara sau cominutiva, asociaza deplasarea fragmentelor si poate fi insotita si de fractura stiloidei cubitale din vecinatate, atitudinea terapeutica devenind mult mai dificila. Dupa o cadere pe mana, pacientul resimte durere la nivelul articulatiei pumnului. Aceasta regiune se mareste in volum si, uneori, se deformeaza. Mobilizarea articulatiei este dificila, dar nu intotdeauna imposibila. Deformarea clasica pentru fractura Pouteau Colles este “în dos de furculita”, insa absenta deformarii nu exclude riscul de fractura.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de radius?

Obiectivele recuperarii in fractura de radius includ: ameliorarea durerii; reducerea edemului; mentinerea mobilitatii si elasticitatii articulare; mobilizarea articulatiilor invecinate; cresterea fortei si rezistentei musculare; reeducarea controlului, coordonarii si prehensiunii; corectarea pozitiilor vicioase.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de radius?

Recuperarea are la baza terapia combinata bine cunoscuta pentru efectele sale de crestere a randamentului recuperator. Kinetoterapia urmareste obtinerea functiei pierdute prin mobilizari, manipulari, exercitii pasive, active, contractii izometrice, exercitii cu rezistente, cu mingi, aparate, bastoane, etc. Electroterapia stimuleaza musculatura, are efect miorelaxant, antalgic si antiinflamator. Masajul terapeutic ajuta la tonifierea musculaturii, imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, hraneste tesuturile. Laserterapia rupe aderentele formate si ajuta la sedarea durerii.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE