O postura corecta este importanta nu doar din punct de vedere estetic ci mai mult, genereaza dupa sine o serie de avantaje pe termen lung in ceea ce priveste starea de sanatate fizica si psihica. Dintre avantaje, putem aminti o musculatura sanatoasa, tonica, care te sustine in timpul activitatilor zilnice fara a suprasolicita articulatiile, cum se intampla adesea in problemele de statica vertebrala. O postura alungita si tonica asigura pe termen lung un suport al organelor interne, asigura o oxigenare mai buna, iar circulatia si digestia se imbunatatesc considerabil.
 
Recuperarea posturii prin kinetoterapie implică abordarea problemei de la mai multe perspective, inclusiv exerciții de întărire musculară, îmbunătățirea flexibilității, corectarea dezechilibrelor musculare și adoptarea unei poziții corecte. Iată 7 metode prin care se poate realiza recuperarea posturii prin kinetoterapie:
 
  1. Exercitii de intarire a musculaturii spatelui: aceste exercitii se concentreaza pe intarirea musculaturii spatelui, astfel incat sa se poata sustine o postura corecta. Exemple de astfel de exercitii includ: tractiuni la bara fixa, ridicari laterale cu gantere, flotari, extensii ale spatelui etc.
  2. Exercitii de intarire a musculaturii abdomenului: intarirea musculaturii abdomenului poate ajuta la stabilizarea spatelui si la imbunatatirea posturii. Exemple de exercitii pentru aceasta zona includ: abdomene, placi laterale, ridicari de picioare, cracanari, etc.
  3. Exercitii de intarire a musculaturii gatului si umerilor: intarirea musculaturii gatului si umerilor poate ajuta la prevenirea durerilor de spate si imbunatatirea posturii. Exemple de exercitii pentru aceasta zona includ: ridicari laterale cu gantere, ridicari frontale cu gantere, ridicari cu bara, flotari cu mainile largi etc.
  4. Exercitii de flexibilitate: exercitiile de flexibilitate pot ajuta la reducerea tensiunii musculare si la imbunatatirea mobilitatii. Exemple de astfel de exercitii includ: stretching-ul spatelui, stretching-ul gatului, stretching-ul musculaturii umerilor si bratelor etc.
  5. Corectarea posturii prin exercitii specifice: anumite exercitii pot ajuta la corectarea posturii si la prevenirea durerilor de spate. Exemple de astfel de exercitii includ: tractiuni cu gantere, "Y-T-W-L" cu gantere, flotari cu mana la ceafa, exercitii cu mingea de exercitii etc.
  6. Tehnici de respiratie: tehnici de respiratie adecvate pot ajuta la imbunatatirea posturii prin stabilizarea muschilor si imbunatatirea functionarii organelor interne. Exemple de tehnici de respiratie includ: respiratie diafragmatica, respiratie cu un singur nara, etc.
  7. Purtarea unui corector de postura: un corector de postura poate ajuta la corectarea posturii, in special in cazul in care postura este sever afectata. Acestea pot fi achizitionate online sau prin intermediul unui specialist kinetoterapeut.
     
Este important sa discutati cu un kinetoterapeut sau cu un medic inainte de a incepe un program de exercitii pentru postura, pentru a va asigura ca exercitiile sunt adecvate si sigure pentru nevoile dumneavoastra individuale.

Am amintit anterior de tulburarile de statica, care sunt, din pacate, frecvent intalnite la toate grupele de varsta. Contracturile paravertebrale, hipercifoza, hiperlordoza, spatele plat si scolioza, pot sa apara individual sau combinat, generand o serie de complicatii osteo-musculare si uneori, sistemice. Contracturile sunt o consecinta nefasta a unei posturi incorecte, care se manifesta prin dureri, generand la randul lor un tonus exagerat, formand astfel un cerc vicios.
 
Coloana vertebrala normala prezinta curburi fiziologice, cu care ne nastem sau pe care le dobandim pe parcusul primiler luni de viata: lordoza cervicala, cifoza dorsala, lordoza lombara si curbura cifotica a osului sacrat si a coccigelui. Hiperlordoza si hipercifoza reprezinta o exagerare a curburilor normale iar scolioza reprezinta o deviere in plan frontal cu rotirea corpilor vertebrali. Spatele plat este o consecinta a stergerii curburilor care determina un stres mecanic major. 
 
O evaluare corecta a acestor posturi vicioase reprezinta un bun inceput in tratamentul de recuperare. In urma unei consultatii de specialitate se stabileste planul de tratament care include exercitii corective in functie de problema sesizata. Se vor avea in vedere exercitiile de tonizare musculara pentru a redirectiona postura intr-un sens corespunzator si se vor trata in paralel problemele asociate unor posturi incorecte (ex: tulburarile respiratorii prin gimnastica respiratorie).
 
Pe tot pacursul tratamentului pacientul va fi instiintat de pozitia corecta, iar oglinzile ne pot fi de mare ajutor pentru vizualizarea pozitiei corecte si o mai buna constientizare o posturii in timpul zilei. Cu rabdare si efort postura se poate ameliora generand toate beneficiile pe care le aduce o pozitie corecta a corpului.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE