Genunchiul este una dintre cele mai puternice si voluminoase articulatii ale corpului uman. Articulatia prezinta doua tipuri de cartilaj: cartilaj articular si fibrocartilaj meniscal. Functia primara a cartilajului articular este de a oferi o suprafata neteda de alunecare pentru suprafetele articulare.
Care sunt cauzele frecvente ale rupturii de menisc?
Rolurile meniscurilor sunt: absorbtia socurilor, stabilitatea si lubrefierea articulatiei, distribuirea uniforma a solicitarii pe articulatie, scaderea presiunii de contact de pe cartilajul articular. La nivelul articulatiei femuro-tibiale congruenta suprafetelor articulare este sporita de prezenta celor doua meniscuri, intern si extern, care alaturi de capsula articulara, ligamentul incrucisat anterior, ligamentul incrucisat posterior, ligamentul colateral intern, ligamentul colateral extern, muschii din jurul articulatiei ofera stabilitate statica si dinamica articulatiei. Sunt doua categorii de leziuni meniscale: leziuni traumatice acute si leziuni degenerative. Simptomele tipice asociate leziunilor de menisc sunt: durere cu traiect orizontal la nivelul interliniei articulare, limitare functionala, senzatie de corp strain, cracmente, instabilitate si umflatura articulatiei. Cel mai frecvent este lezat meniscul intern. Meniscul poate fi impartit in 3 zone: “zona rosie” reprezentata de 1/3 externa si care este dens vascularizata, “zona rosu-alb” situata in 1/3 medie si “zona alba” situate in 1/3 interna, care nu este vascularizata, aceste zone fiind foarte importante in ceea ce priveste tratamentul. Tratamentul chirurgical sau conservator depinde de mai multi factori: varsta, locatia leziunii, tipul leziunii, etiologia leziunii, profilul pacientului, leziuni asociate.
Ce se urmareste prin recuperarea rupturii de menisc?
Obiectivele principale ale unui program de recuperare dupa o leziune de menisc sunt: diminuarea durerii si inflamatiei cu ajutorul procedurilor de fizioterapie, recuperarea mobilitatii, fortei musculare (dupa o leziune de menisc apare si o atrofie a cvadricepsului care va modifica schema de mers determined dureri si la nivelul altor articulatii), stabilitatii si coordonarii articulatiei genunchiului prin kinetoterapie, reeducare proprioceptiva si corectarea schemei de mers prin kinetoterapie. Stabilirea obiectivelor terapeutice este individuala, intrucat este dependenta de mai multi factori, precum varsta, tipul de tratament (chirurgical sau conservator), tipul de activitate desfasurat de dumneavoastra inainte de incident (sportiv), perioada care a trecut de la operatie pana la evaluare etc.. Principalele obiective generale ar fi cresterea mobilitatii genunchiului, cresterea fortei musculare, refacerea stabilitatii, scaderea durerii si a inflamatiei genunchiului. Programul de recuperare este necesar sa fie realizat in cadrul unei institutii de specialitate intrucat este nevoie de aparatura specifica si personal calificat.
In ce consta concret recuperarea rupturii de menisc?
Pentru a imbunatati randamentul terapeutic este nevoie de asocierea mai multor proceduri de tratament. Acest concept de tratament se numeste terapie combinata. Fiecare procedura de tratament are un rol bine definit iar asocierea lor imbunatateste raspunsul terapeutic al pacientului. In tratamentul de recuperare pentru leziunile de menisc, principalele proceduri folosite sunt fizioterapia prin electroterapie si laserterapie si kinetoterapia utilizand tehnici specifice ca mobilizarile pasive pentru a creste amplitudinea miscarii, mobilizarile active, tonizare musculara pentru a stabiliza genunchiul in dinamica si statica.
De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.
Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.