Lombosciatica este definita ca o durere de spate cauzata de o problema la nervul sciatic. Nervul sciatic este un nerv mare si se intinde, de la nivel lombar de-a lungul picioarelor.

  

Care sunt cauzele frecvente ale lombosciaticii?

In momentul in care se pune presiune asupra lui sau este prezenta o leziune apare durerea la nivel lombar care iradiaza pe fesa, sold si picior. Lombosciatica are ca simptom durerea pe picior eventual furnicaturi, amorteala sau slabiciune care au ca origine partea inferioara a spatelui. Durerea coboara prin fesa in jurul nervului sciatic pe partea posterioara a piciorului. Sciatica este adesea caracterizata prin unul sau o combinatie din urmatoarele simptome: durere constanta in fesa sau picior (rareori pot aparea in ambele picioare); durere care este mai accentuata in asezat; dureri de picior descrise ca arderi, furnicaturi, amorteala (durere surda); slabiciune, amorteala sau dificultati de miscare a piciorului; durere ascutita care face dificil mersul sau ridicatul din asezat. Simptomele specifice lombosciatici pot fi diferite ca locatie si severitate in functie de starea care cauzeaza sciatica. Lombosciatica nu este un doagnostic medical in sine, ea este un simptom al unei afectiuni medicale care sta la baza unei herni de disc sau boli degenerative. Poate fi provocata de: un traumatism prin cadere sau rasucire; expunre la frig; ridicarea unei greutati; debutul unei spondilite anchilozante; osteofite; tasarea corpurilor vertebrale; hematom; tumora. In evolutia sa daca nu este tratata sciatica se poate agrava si ajunge de la acuta (sase saptamani) sa fie cronica (mai mare de 12 saptamani).

 

Ce se urmareste prin recuperarea lombosciaticii?

Pentru reusita programului recuperator pe o perioada cat mai lunga de timp vom tine cont de urmatoarele obiective terapeutice: combaterea durerii prin tehnici si exercitii de relaxare musculara; decontracturarea musculaturii paravertebrale si asuplizarea trunchiului inferior; cresterea mobilitatii coloanei vertebrale; tonifierea musculaturii abdominale, paravertebrale si fesiere; prevenirea recidivelor; reducerea complicatiilor sindromului lombosciatic; educarea pacientului in vederea utilizarii posturilor si pozitiilor corecte nedureroase.

 

In ce consta concret recuperarea lombosciaticii?

Tratamentul consta in exercitii fizice de decontracturare, relaxare, tonifiere; electroterapie; laserterapie si masaj terapeutic. Toate aceste informatii concrete si altele vi se vor da de catre un fizioterapeut, tot el va concepe un program de recuperare individualizat. Se vor stabili si obiectivele terapeutice pentru inceperea tratamentului si veti primi si informatii in legatura cu durata acestuia. Noi abordam recuperarea lombosciaticii prin metoda terapiei combinate. Aceasta consta in electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj terapeutic. Astfel abordam recuperarea prin mai multe modalitati si efectele obtinute sunt mai bune si de durata.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE