Hernia de disc este o afectiune neurologica frecventa care se manifesta prin migrarea nucleului pulpos al discului intervertebral de-a lungul maduvei spinarii si a coloanei vertebrale, provocand dureri de spate foarte intense in zona respectiva, dureri care pot radia si de-a lungul membrelor inferioare.

  

Care sunt cauzele frecvente ale herniei de disc?

Coloana vertebrala are rolul de a sustine elementele anatomice, de a proteja maduva spinarii si de a oferi corpului flexibilitatea necesara supravietuirii. Aceasta este alcatuita din mai multe elemente osoase numite vertebre, intre care se afla discurile intervertebrale. Discul intervertebral este alcatuit dintr-un invelis fibros si are in interior o subrtanta de consistenta unui gel, numita nucleu pulpos. Hernia de disc se manifesta prin hernierea acestui nucleu pulpos printr-o zona slabita a inelului fibros. Discul intervertebral poate hernia in timpul efectuarii unei miscari gresite, ridicare de greutati prea mari sau mecanica corporala incorecta, dar in cele mai multe cazuri, herniaza ca urmare a unui proces lung de uzura, cauzat de postura incorecta la lucru sau in timpul activitatilor zilnice, repetitive, care presupun aplecare sau ridicari de obiecte.

 

Ce se urmareste prin recuperarea herniei de disc?

Primul pas in recuperarea herniei de disc consta in stabilirea obiectivelor terapeutice. In functie de aceste obiective terapeutice vom sti practic ce asteptari vom avea de la tratament, iar alcatuirea planului terapeutic se va structura in jurul acestor obiective. Cum niciodata nu vom gasi doi pacienti identici, la fel nu vom avea niciodata obiective terapeutice identice, chiar daca vorbim despre aceeasi afectiune. Se poate ca un pacient sa nu se poata misca aproape deloc din cauza durerii. In acest caz, primul obiectiv este scaderea inflamatiei locale si calmarea durerii. La un alt pacient durerea poate sa fie foarte scazuta dar prezenta de ani intregi. In aceasta situatie se va pune accent in prima faza pe corectarea posturii si pe cresterea fortei musculaturii paravertebrale. Exemplele pot fi forte multe si acesta este unul dintre principalele motive pentru care tratamentele de recuperare nu pot fi facute acasa.

 

In ce consta concret recuperarea herniei de disc?

Pentru o recuperare eficienta si de durata a herniei de disc trebuiesc parcurse cateva etape de baza: scaderea inflamatiei locale prin fizioterapie, decontracturarea musculaturii paravertebrale prin streatching, fizioterapie si masaj terapeutic, recuperarea mobilitatii coloanei vertebrale pe toate axele prin kinetoterapie, cresterea fostei musculare, imbunatatirea stabilitatii, imbunatatirea coordonarii si cresterea rezistentei la efort prin kinetoterapie. Conceptul de terapie combinata este in momentul de fata cel mai utilizat in clinicile de recuperare medicala datorita rezultatelor mult superioare formelor de tratament clasice. Acest concept are la baza utilizarea mai multor proceduri de tratament in paralel cu scopul de a imbunatati randamentul terapeutic. Fiecare procedura de tratament are un mod de actiune diferit, motiv pentru care combinarea acestora aduce beneficii semnificative intr-un timp mult mai scurt.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE