Epicondilita laterala sau externa mai este cunoscuta ca si "cotul tenismenului", avand numeroase cazuri de acest gen in randul jucatorilor de tenis, datorita solicitarilor care intervin pe partea externa a cotului. Epicondilita laterala este o patologie extrem de dureroasa localizata la nivelul cotului, reprezentata de o inflamatie a tendoanelor ce deservesc musculatura extensoare a mainii si care se afla in partea posterioara a antebratului.

 

Care sunt cauzele frecvente ale epicondilitei laterale?

Epicondilita laterala este o leziune de suprasolicitare datorita utilizarii in exces a unor miscari si se manifesta prin durere si inflamarea cotului. Muschii din partea posterioara a antebratului, cunoscuti ca extensori, efectueaza intinderea incheieturii mainii si a degetelor. Acestea se prind de epicondilul lateral. De regula, tendonul implicat in epicondilita externa este tendonul muschiului scurt externsor radial al carpului, dar pot sa fie si altii implicati in functie de gradul solicitarilor. Nu doar sportivii dezvolta acest tip de boala. Epicondilita sau inflamatia tendonului poate sa apara si in partea interna, patologie cunoscuta ca si "cotul jucatorului de golf", cazurile insa sunt mult mai rare. Multe persoane se confrunta cu acest gen de suferinta datorita faptului ca efectueaza o munca sau participa la activitati recreationale ce presupun utilizarea repetitiva a muschilor antebratului. De exemplu pictorii, instalatorii, tamplarii sunt predispusi sa dezvolte aceasta afectiune precum si altii. Studiile au aratat ca cei care isi folosesc bratele si antebratele in mod excesiv au parte de tendinita cotului mai des decat restul populatiei. In cazul acestor profesii sau activitati, repetarea si ridicarea greutatilor sunt cele care conduc la aparitia acestei patologii inflamatorii. Cele mai intalnite simptome sunt: durerea si senzatia de arsura datorita procesului inflamator dezvoltat la nivelul extern al cotului asociat cu imposibilitatea strangerii pumnului si a intinderii maxime a cotului.

 

Ce se urmareste prin recuperarea epicondilitei laterale?

Obiectivele care vizeaza acest tratament se pot stabili la o sedinta de evaluare pentru a cunoaste mai indeaproape detaliile. Obiectivele generale, de obicei, sunt: combaterea durerii si a inflamatiei, redarea mobilitatii articulare, tonizarea musculaturii care datorita imobilizarii dureroase se pierde treptat, refacerea stabilitatii cotului, prevenirea aparitiei altor pusee dureroase.

 

In ce consta concret recuperarea epicondilitei laterale?

In mod normal, aproximativ 80-95% dintre pacienti reactioneaza pozitiv la tratamentul nechirurgical, fiind cel mai eficient si cel mai de dorit. Recuperarea medicala are o importanta majora in tratarea eficienta si rapida a acestui gen de patologie. Centrul KinetikMed incorporeaza in tratamentul recuperator conceptul de terapie combinata, utilizand eficient si cu succes metodele fizioterapiei, masajului medical si cel mai important, eficientizarea metodelor de kinetoterapie strict directionate inspre particularitatile dezvoltate de fiecare pacient in parte. Fizioterapia prin electroterapie si laserterapie ajuta la reducerea durerii si a procesului inflamator, iar masajul medical combate aderentele, elasticizeaza tesuturile si stimuleaza circulatia sangelui pentru o refacere mai rapida a tesutului afectat. Kinetoterapia prin mobilizari active si mai ales pasive la inceputul tratamentului, intinderi, metode de facilitare a miscarii si exercitii de redare a mobilitatii si stabilitatii articulare prin intarirea musculaturii grabeste vindecarea.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE