Coordonarea este abilitatea corpului de a controla mișcările și de a le sincroniza într-un mod eficient și precis. Unele afecțiuni sau traume pot afecta coordonarea și pot duce la dificultăți în efectuarea activităților de zi cu zi. În kinetoterapie, există mai multe metode folosite pentru recuperarea coordonării.
 
Iată 8 dintre cele mai comune metode și o explicație a fiecăreia:
 
  1. Exerciții de echilibru și stabilitate: aceste exerciții implică menținerea unei poziții stabilizate în timp ce se efectuează mișcări simple sau complicate. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea coordonării și la reducerea riscului de cădere.
  2. Exerciții de îmbunătățire a propriocepției: aceste exerciții implică utilizarea propriocepției (sistemul nervos responsabil de detectarea poziției și a mișcării corpului) pentru a îmbunătăți coordonarea. Aceste exerciții pot implica utilizarea de instabilitate, cum ar fi plăcuțele de echilibru sau mingi de stabilitate.
  3. Exerciții de sincronizare: acestea implică realizarea de mișcări coordonate cu ambele membre, pentru a îmbunătăți coordonarea între cele două părți ale corpului.
  4. Exerciții de antrenament pe trepte: acestea implică utilizarea unei serii de trepte pentru a îmbunătăți coordonarea în timpul mersului și a urcării și coborârii pe trepte.
  5. Exerciții de antrenament cu un singur picior: acestea implică utilizarea unui singur picior pentru a efectua exerciții de stabilitate și echilibru, pentru a îmbunătăți coordonarea în timpul mersului sau al altor mișcări.
  6. Exerciții de coordonare a ochilor și a mâinilor: acestea implică utilizarea mișcării ochilor și a mâinilor pentru a îmbunătăți coordonarea între cele două. Aceste exerciții pot fi utile pentru persoanele cu afecțiuni neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala Parkinson.
  7. Exerciții de coordonare a membrelor: Acestea includ exerciții de mișcare a mâinilor și picioarelor, precum ridicați brațele în aer și îndoiți genunchii. Aceste exerciții ajută la dezvoltarea controlului asupra mișcărilor membrelor și la îmbunătățirea sincronizării lor.
  8. Exerciții de întărire a musculaturii stabilizatoare: acestea implică întărirea mușchilor care ajută la menținerea unei poziții stabilizate, cum ar fi mușchii spatelui și ai abdomenului. Îmbunătățirea acestor mușchi poate îmbunătăți coordonarea și stabilitatea generală.
     
Recuperarea coordonarii reprezinta recuperarea functionarii armonioase a unei parti a corpului sau a intreg corpului implicand miscarea. Inclusiv miscarea grosiera, miscarea de finete si de planificare a miscarii. Pentru ca miscarea sa fie folositoare ea trebuie sa se produca in conditii bune, adica sa fie coordonata. Recuperarea coordonarii urmareste combinarea activitatii unui numar de muschi in cadrul unei scheme de miscare continua, lina, executata in conditii normale. 
 
Performanta motorie slaba, afectarea coordonarii se poate manifesta prin probleme de coordonare, echilibru precar, neindemanare, scaparea lucrurilor, afectarea mersului pe jos, in patru labe, a statului, probleme de prindere, aruncare, lovire, alergare, sarituri, salturi, taiere, colorare, imprimare, scris.
 
Perturbarea semnificativa si persistenta a coordonarii interfereaza cu activitatile cotidiene. Stresul crescut este o cauza comuna a problemelor de coordonare. Un sistem nervos anormal subliniat poate actiona haotic si mai involuntar decat in mod normal, cauzand probleme de control muscular. Miscarile musculare sunt controlate de sistemul nervos. Cand sistemul nervos este sanatos, muschii functioneaza normal si cauzeaza miscari normale si coordonate. Cand sistemul nervos este stresat, se poate purta anormal. Aceste simptome sunt exemple ale modului in care muschii pot actiona cand sistemul nervos este perturbat. Alte simptome legate includ spasme musculare si dureri musculare sporadice si persistente.
 
Stresul crescut poate predispune mintea si corpul la oboseala. Un organism care este anormal va folosi resursele sale energetice mai repede decat in mod normal si prin urmare, poate deveni rapid obosit. Cand suntem obositi, putem avea probleme de coordonare, probleme de gandire si concentrare, precum si probleme de modelare si vocalizare a gandurilor noastre. De fapt, oboseala poate afecta capacitatea unei persoane de a rationa si de a functiona similar cu cea de a fi afectat de alcool. Daca este afectata proprioceptia senzitiva sau centrii subcorticali apar tulburarile de coordonare a miscarilor. Pierderea coordonarii consta in incapacitatea de a realiza miscari complexe cu precizie. Afectarea coordonarii este de cele mai multe ori determinata de boala, afectiuni neoplazice, afectiuni neurologice sau de inaintarea in varsata.
 
Obiectivele urmarite in recuperarea coordonarii sunt: controlul procesului inflamator si al durerii, refacerea mobilitatii articulare si a flexibilitatii tesuturilor periarticulare, imbunatatirea fortei si rezistentei musculare, refacerea coordonarii musculare specifice (in lant cinematic inchis si deschis), dezvoltarea rezistentei cardio-vasculare (ameliorarea capacitatii generale de efort).
 
Daca aveti probleme de coordonare atunci este timpul sa apelati la tratamentul kinetic pentru tratarea lor. Este nevoie doar de o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare initiala. Aceasta evaluare initiala este facuta de un fiziokinetoterapeut si are scopul de a evalua starea in care va aflati si de a stabili obiectivele programului de recuperare. Tot atunci se va elabora si planul individual de tratament pe baza obiectivelor stabilite si veti primi toata consilierea necesara.
 
Tratamentul este format din terapie combinata adica kinetoterapie, masaj terapeutic, electroterapie si laserterapie. Terapia combinata are scopul de a imbunatati efectele tratamentului si de a obtine rezultatele dorite. Kinetoterapia urmareste obtinerea coordonari prin exercitii de rotatie, intindere, coordonare, exercitii dinamice de echilibru si coordonare, de facilitare neuroproprioceptiva si alte metode. Electroterapia stimuleaza si decontractureaza musculatura dar reduce si durerea. Laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind circulatia sanguina si rupand placile aderentiale, are efect sedativ. Masajul terapeutic este un foarte bun relaxant si decontracturant, stimuland muschii si circulatia sanguina.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE