Fasciita plantara este una dintre cele mai comune cauze de durere la nivelul calcaiului. Aceasta implica durerea si inflamatia unei benzi de tesut gros (ligament), numit fascie plantara, care traverseaza partea de jos a piciorului si conecteaza osul calcaiului la degetele de la picioare.
Care sunt cauzele frecvente ale fasciitei plantare?
De obicei, fasciita plantara provoaca durere de tip junghi, care de obicei are loc, la primii pasi facuti dimineata. Dupa ce piciorul devine flexibil, durerea de fasciita plantara scade in mod normal, dar poate reveni dupa o perioada lunga de stat in picioare sau dupa ce de te ridici din pozitia asezat. Este deosebit de frecventa la alergatori. In plus, oamenii care sunt supraponderali si cei care poarta pantofi cu sprijin inadecvat sunt expusi riscului de fasciita plantara. Ca simptome puteti avea: rigiditate si durere dimineata sau dupa odihna care se reduce dupa cativa pasi, dar se inrautateste pe zi ce trece; durere care se accentueaza atunci cand urci scarile sau stai pe degetele de la picioare; durere daca stai pentru perioade lungi de timp in picioare; durere la inceputul exercitiului care se amelioreaza sau dispare odata cu continuarea exercitiilor, dar se intoarce atunci cand se opreste exercitiul fizic. Fasciita plantara poate fi confundata cu alte afectiuni cu simptome similare, cum ar fi: artrita sau o problema de nerv. In conditii normale, fascia plantara se comporta ca o coarda de arc ce absoarbe socurile, si sprijina arcul piciorului. In cazul in care tensiunea de pe coarda de arc devine prea mare, se pot crea rupturi mici in fascie. Intinderea si ruperea repetitiva poate cauza fascia sa devina iritata sau inflamata.
Ce se urmareste prin recuperarea fasciitei plantare?
Obiectivele recuperarii fasciitei plantare includ: ameliorarea durerilor; reducerea inflamatiei; mentinerea stabilitatii articulare; prevenirea pozitiilor vicioase si corectarea acestora daca exista; cresterea fortei musculaturii plantare si a membrului inferior; reeducarea stabilitatii statice si dinamice; reeducarea echilibrului.
In ce consta concret recuperarea fasciitei plantare?
Recuperarea vizeaza obtinerea rezultatelor maximale si cresterea randamentului recuperarii prin intermediul terapiei combinate. Aceasta terapie combinata este formata din kinetoterapie ce urmareste obtinerea functiei pierdute prin mobilizari, tractiuni, exercitii pasive, active, izometrice, active cu rezistenta, stepper, bicicleta, scripete, exercitii la aparatul de forta. Electroterapia are rolul de a calma durerea, de a scadea inflamatia si de a stimula si decontractura musculatura. Laserterapia este sedativa, hiperemianta, si vasculotrofica, iar masajul terapeutic are rolul de a mobiliza si toniza muschii, de a calma si decontractura.
De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.
Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.