Scolioza este o curbura laterala in linia dreapta verticala a coloanei vertebrale normale, vizibila din plan frontal si insotita de rotatia vertebrelor. Atunci cand este privita din lateral coloana ar trebui sa arate o rotunjime usoara in partea superioara a spatelui si sa prezinte un grad de curbura activa in partea inferioara a spatelui. Atunci cand o persoana cu coloana vertebrala normala este privita din fata sau din spate coloana este dreapta. Atunci cand o persoana cu scolioza este privita din fata sau din spate coloana este curbata. Nu exista scolioza fara rotatie vertebrala, scolioza nu este insotita de durere.

 

Care sunt cauzele frecvente ale scoliozei?

Exista mai multe tipuri si cauze de scolioza, inclusiv: scolioza congenitala, cauzata de o anomalie a osului prezenta la nastere; scolioza neuromusculara este un rezultat anormal al muschiului sau nervilor, fecvent observata la persoanele cu spina bifida sau paralizie cerebrala sau la cei cu diferite conditii, care sunt insotite de paralizie; scolioza degenerativa, acest lucru se poate produce dupa un traumatism (de la un traumatism sau boala) colaps osos, chirurgie sau osteoporoza (subtierea oaselor); scolioza idiopatica, cel mai frecvent tip de scolioza, nu are nici o cauza identificabila. Exista totusi dovezi clare ca scolioza idiopatica este mostenita. Scolioza este o boala evolutiva, cauzele sunt genetice si hormonale, in peste 80% din cazuri sunt afectate fetele. Boala apare in perioada pubertatii in 92-93% din cazuri (scolioze ideopatice).

 

Ce se urmareste prin recuperarea scoliozei?

Principalele obiective terapeutice urmarite in tratarea scoliozei sunt: constientizarea pozitiilor corecte ale coloanei vertebrale, a bazinului si umerilor prin adaptare de posturi corective; corectarea pozitiilor vicioase; cresterea si refacerea mobilitatii articulare si musculare; corectarea si mentinerea tonusului muscular prin exercitii de stretching; tonifierea musculaturii afectate in regim de alungire si scurtare; cresterea fortei si rezistentei musculare; reeducare respiratorie prin exercitii respiratorii.

 

In ce consta concret recuperarea scoliozei?

Programul de tratament consta in: exercitii de stretching pentru a mentine tesuturile moi si articulatiile flexibile; exercitii de crestere a fortei si mobilitatii pentru a consolida musculatura spatelui in special si a imbunatati amplitudinea de miscare; exercitii de respiratie si relaxare; tehnici de facilitare neuroproproiceptiva prin exercitii care se fac pe diagonala; electroterapie; masaj terapeutic si laserterapie. Conceptul de terapie combinata pe care il folosim aduce impreuna tehnicile de kinetoterapie, electroterapie, masaj terapeutic si laserterapie. Ele imbunatatesc in mod considerabil rezultatele tratamentului. Masajul este relaxant, destresant si decontracturant, electroterapia stimuleaza musculatura, reduce durerea si inflamatia. Laserterapia actioneaza in profunzine, are efect sedativ, vasculotrofic si antalgic, iar kinetoterapia cuprinde exercitii statice si dinamice si are ca scop redresarea curburilor.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE