In primul rand, ce este si unde e localizat tunelul carpian? Tunelul carpian este o regiune situata intre incheietura pumnului si palma, delimitata de oasele carpiene si ligamentul carpian, de unde isi ia si numele. Prin acest canal trec tendoanele unor muschi si nervul median, ce conduce senzatiile de la primele trei degete si partial la al patrulea, asigurand conducerea nervoasa spre unii muschi ai palmei. Sindromul de tunel carpian este o afectiune complexa, ce se caracterizeaza prin compresiunea nervului median, la nivelul incheieturii mainii, pe partea palmara, pe structura anatomica fibro-osoasa care este tunelul carpian.

 

Care sunt cauzele frecvente ale sindromului de canal carpian?

Suferinta nervului carpian poate fi determinata de inflamatia tendoanelor invecinate sau a articulatiei pumnului, de formatiuni diverse si poate fi frecvent asociat altor afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidism, boala renala, poliartrita reumatoida, alcoolismul, insa acestea nu reprezinta un criteriu obligatoriu. Adesea, sindromul de tunel carpian apare ca fiind o boala profesionala, acest criteriu reprezentand cel mai mare risc in dezvoltarea unei astfel de patologii. Cei mai expusi sunt cei care realizeaza miscari bruste si frecvente din articulatia mainilor, cei care lucreaza mult la calculator, suprasolicitand astfel articulatia pumnului, cei care lucreaza in pozitii dificile sau cei care trebuie sa tina greutati mari in mana. Primele semne de boala sunt senzatiile de intepaturi si furnicaturi in mana, mai ales la nivelul celor trei degete vizate, iar scuturarea mainii sau lasarea ei in jos amelioreaza disconfortul. Ulterior, apar dureri care variaza de la usoare la severe, slabiciune musculara si chiar atrofierea muschilor de la acest nivel. Durerile sunt prezente atat ziua cat si noaptea cu exacerbarea lor la orice gest de compresie a pumnului. Pentru a beneficia de un diagnostic corect sunt necesare date clinice si paraclinice corelate corespunzator. Pe langa alte tratamente indicate pentru amelioarea durerii si inflamatiei, rolul procedurilor de reabilitare medicala este de a reda utilitatea mainii care, in functie de stadiul bolii, poate sa aiba dificultati in executarea treburilor zilnice. Evolutia bolii este spre agravare progresiva daca nu se respecta masurile de preventie.

 

Ce se urmareste prin recuperarea sindromului de canal carpian?

Obiectivele stabilite frecvent sunt: ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei, refacerea mobilitatii, mentinerea engramelor de miscare in leziunile mai serioase ale nervului, tonizarea musculaturii mainii si a antebratului fara a face exces la nivelul flexorilor unde este zona mai sensibila. Toate aceste obiective prind viata datorita metodelor de terapie combinata, utilizand cu succes kinetoterapia, fizioterapia (eletroterapia, laserterapia) si masajul medical pentru imbunatatirea starii de sanatate.

 

In ce consta concret recuperarea sindromului de canal carpian?

Metodele de fizioterapie ne ajuta in calmarea durerii, scazand inflamatia intr-un timp scurt, permitand astfel o aplicare mai eficienta a metodelor din kinetoterapia care vor creste randamentul vindecarii. Asadar, intinderile, metodele de facilitare a miscarii, exercitiile de tonizare si refacere a mobilitatii sunt efectuate de terapeuti competenti, care intr-un final vor da rezultatele dorite de ambele parti deopotriva. Reevaluarea periodica din timpul tratamentului ne va ajuta sa actionam cu metode noi dupa fiecare progres inregistrat, iar sfaturile terapeutilor vor asigura drumul spre starea de sanatate si mentinerea ei.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE