Stabilitatea articulara reprezinta capacitatea de a mentine sau de a controla miscarea in articulatie sau pozitia acesteia. Stabilitatea se realizeaza prin actiunile de coordonare ale tesuturilor inconjuratoare si sistemului neuromuscular. Stabilitatea mai poate fi numita si rezistena la perturbatii.
Stabilitatea si mobilitatea sunt pietrele de baza ale functiei miscarii. Scopul stabilitatii este de a dezvolta stabilitatea posturala de-a lungul lantului cinematic fara a compromite mobilitatea in orice punct al lantului cinematic. Stabilitatea articulara se refera la rezistenta oferita de diferite tesuturi musculo scheletice, care inconjoara o articulatie scheletica. O serie de subsisteme asigura stabilitatea articulara. Acestea sunt subsisteme pasive, active si neuronale. Opusul stabilitati este instabilitatea.
Iata 7 metode folosite in kinetoterapie pentru recuperarea stabilitatii articulare in procesul de recuperare si explicarea acestora:
-
Exerciții cu bosu: Acestea implică utilizarea unei jumătăți de sferă pentru a efectua exerciții care îmbunătățesc stabilitatea și echilibrul.
-
Exerciții cu benzi elastice: Acestea implică utilizarea benzilor elastice pentru a crea rezistență și pentru a îmbunătăți stabilitatea articulațiilor.
-
Exerciții cu greutăți libere: Acestea implică utilizarea greutăților pentru a crea rezistență și pentru a îmbunătăți stabilitatea articulațiilor.
-
Exerciții cu platforme instabile: Acestea implică utilizarea platformelor instabile pentru a îmbunătăți stabilitatea articulațiilor.
-
Exerciții de antrenament cu TRX: Acestea implică utilizarea unui sistem de suspensie pentru a efectua exerciții care îmbunătățesc stabilitatea articulațiilor.
-
Exerciții de stabilizare cu mingi medicinale: Acestea implică utilizarea mingilor medicinale pentru a efectua exerciții care îmbunătățesc stabilitatea și echilibrul.
-
Exerciții de antrenament la aparate: Acestea implică utilizarea unui platforme de vibrații sau miscari pe toata plaja amplitudinii articulare pentru a efectua exerciții care îmbunătățesc stabilitatea articulara și echilibrul.
Se crede ca daca unul sau mai multe subsisteme sunt afectate apare instabilitatea articulara. Stabilitatea unei articulatii se asigura prin: articulatii indolore, articulatii protejate de mobilitati anormale, prin capsula si ligamente integre, prin asigurarea unei musculaturi puternice.
Cauzele unei instabilitati articulare includ: leziuni sau rupturi totale capsulo-ligamentare, dezinsertii ligamentare, traumatisme, boli degenerative si altele. Evolutia unei instabilitati la nivelul mebrelor inferioare poate afecta locomotia, munca si activitatile zilnice, deci schimba viata pacientului.
Obiectivele obtinerii stabilitatii articulare sunt: reducerea durerilor si a inflamatiei, obtinerea mobilitatii articulare, cresterea fortei si rezistentei musculare, obtinerea stabilitatii pasive (ortostatica) si a celei active (in mers), tonifierea muschilor interesati, corectarea pozitiilor gresite ale corpului.
Pentru a incepe recuperarea stabilitatii articulare este necesar sa va faceti o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare individuala facuta de un fiziokinetoterapeut. Acesta analizeaza situatia dumneavoastra si stabileste obiectivele programului de recuperare. Pe baza obiectivelor stabilite se va concepe programul individual de tratament al stabilitatii si tot in cadrul acestei evaluari veti primi consilierea necesara.
Tratamentul se face cu ajutorul terapiei combinate ceea ce inseamna ca se va folosi terapia prin miscare, electroterapia, laserterapia si masajul terapeutic. Scopul terapiei combinate este de a creste randamentul recuperarii stabilitatii. Terapia prin miscare vizeaza obtinerea stabilitatii pasive si active prin exercitii de facilitare neuroproprioceptiva, mobilizari, exercitii cu scripeti, cu rezistenta, active, cu tot felul de mingi ai alte aparate. Electroterapia stimuleaza si decontractureaza musculatura si reduce durerea. Laserterapia creste sinteza proteica, ajuta la reducerea edemelor, stimuleaza neurovascularizatia si vindecarea plagilor. Masajul terapeutic are efect sedativ, relaxant, destresant si tonifiant.