Fractura de clavicula este o fractura a oasului claviculei. Este de obicei cunoscuta ca o ruptura a claviculei si este un rezultat al leziunilor sau traumatismelor. Cel mai comun tip de fracturi apar atunci cand o persoana cade orizontal pe umar sau pe mana intinsa sau sufera o lovitura directa asupra claviculei.
Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de clavicula?
Incidente care pot conduce la o fractura de clavicula includ: accidente auto, accidente ciclism, in special comune mountain bike, cazaturi orizontale pe articulatia umarului, sau sporturi de contact, cum ar fi fotbal, rugby, aruncatul sau wrestling. Clavicula este situata intre stern si omoplat (acromionul scapulei) leagand bratul de corp. Clavicula este asezata deasupra mai multor nervi si vase sanguine importante. Totusi, aceste structuri vitale sunt rar afectate in momentul ruperii claviculei chiar si in cazul in care capetele osului se deplaseaza in urma fracturii. Clavicula fiind un os lung, majoritatea fracturilor se produc la mijlocul osului, foarte rar producandu-se la nivelul sternului sau omoplatului. Fractura claviculara poate fi foarte dureroase si poate face dificila miscarea bratului. Simptomele fracturii claviculare sunt: pozitia vicioasa a umarului (umar cazut, adus anterior); incapacitatea de ridicare a bratului cauzata de durere; senzatie de frecare la incercarea de ridicare a bratului; deformarea regiunii claviculare; vanatai, edem, si sensibilitate claviculara. Din punct de vedere al evolutiei fracturii, majoritatea fracturilor de clavicula sunt tratate cu succes ortopedic, Chiar daca fractura nu se consolideaza sau se consolideaza intr-o pozitie vicioasa, rezultatele functionale sunt foarte bune.
Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de clavicula?
Obiectivele de recuperare urmarite in fractura de clavicula sunt urmatoarele: reducerea durerii, reducerea inflamatiei si a edemului; imbunatarirea mobilitatii si a flexibilitatii articulare; mentinerea si cresterea fortei musculare; prevenirea hipotrofiei musculare; corectarea pozitiilor vicioase; obtinerea controlului, coordonarii si echilibrului; combaterea proceselor aderentiale; promovarea relaxarii.
In ce consta concret recuperarea fracturii de clavicula?
Tratamentul recuperator consta in terapie combinata (kinetoterapie, laserterapie, masaj terapeutic si electroterapie), toate aceste terapii aduse impreuna imbunatatesc rezultatele recuperarii si scurteaza timpul acesteia. Kinetoterapiei i se mai spune si vindecare prin miscare, ea urmareste recuperarea functiei pierdute in urma fracturii prin mobilizari, exercitii pasive, active, active cu rezistenta, metoda Codman, exercitii la scripete, cu mingi si diverse apararate. Electroterapia are scopul de a stimularea tesuturile, in scopul vindecarii diferitelor afectiuni sau al recuperarii anumitor functii pierdute ale organismului. S-a demonstrat ca oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele si diferite celule ale corpului sunt influentate pozitiv de electricitate. Laserterapia are scopul normalizarii functiilor celulare, stimularii procesului de cicatrizare, reducerii durerii si a inflamatiei. Masajul terapeutic are efect relaxant, destresant, sedativ si tonifiant.
De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.
Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.