Spondiloza cervicala este o afectiune a coloanei cervicale (partea superioara a coloanei vertebrale), caracterizata prin degenerarea discurilor intervertebrale si a articulatiilor vertebrale. Aceasta afectiune apare in mod normal odata cu inaintarea in varsta, dar poate fi si consecinta a altor probleme medicale, cum ar fi osteoartrita sau hernia de disc. Printre simptomele spondilozei cervicale se numara durerile cervicale si umeri, durerile de cap, amortelile si slabiciunea muschilor bratelor, furnicaturi in maini sau degete, precum si dificultati la inghitire sau probleme cu echilibrul.
 
 

Care sunt cele mai frecvente cauze ale spondilozei cervicale?

Unul dintre cei mai frecvenți factori care duc la apariția spondilozei cervicale este îmbătrânirea. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile intervertebrale care acționează ca amortizoare între vertebre încep să se uzeze și să se deterioreze. Această uzură poate duce la formarea unor excrescențe osoase numite osteofite, care pot irita nervii din apropiere și pot provoca simptome precum dureri de gât și umăr, amorțeală și slăbiciune musculară. Alte cauze ale spondilozei cervicale pot fi stilul de viață și factorii de mediu. Dacă o persoană petrece mult timp într-o poziție fixă, cum ar fi stând în fața unui computer sau a unui televizor, acest lucru poate duce la tensionarea și îngrijorarea mușchilor gâtului, ceea ce poate agrava simptomele spondilozei cervicale. De asemenea, oamenii care practică sporturi care pun o presiune crescută asupra gâtului, cum ar fi boxul sau fotbalul, sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta această afecțiune. În plus, factorii de mediu, cum ar fi expunerea la poluarea aerului sau stresul cotidian, pot agrava simptomele spondilozei cervicale și pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Factorii genetici și istoricul familial pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea spondilozei cervicale, dar cercetările sunt încă limitate în această privință.

Cum poate evolua in timp spondiloza cervicala netratata?

Dacă nu este tratată, spondiloza cervicală poate duce la complicații severe pe termen lung. Pe măsură ce discurile intervertebrale se uzează și se deteriorează, excrescențele osoase numite osteofite pot crește și mai mult și pot irita nervii din apropiere. Această iritare poate duce la o serie de simptome, inclusiv dureri de gât și umăr, amorțeală și slăbiciune musculară. În plus, dacă osteofitele comprimă măduva spinării, aceasta poate duce la complicații neurologice, cum ar fi pierderea funcțiilor motorii și senzoriale. În cazurile severe, spondiloza cervicală netratată poate duce la complicații care amenință viața, cum ar fi compresia măduvei spinării sau accidentele vasculare cerebrale. Compresia măduvei spinării poate duce la paralizie, pierderea controlului asupra vezicii urinare și a intestinelor și poate necesita intervenție chirurgicală urgentă. Accidentele vasculare cerebrale pot fi cauzate de compresia arterelor din zona gâtului, ceea ce poate duce la pierderea fluxului de sânge către creier și la leziuni cerebrale permanente. În general, spondiloza cervicală netratată poate duce la o calitate scăzută a vieții, deoarece simptomele sale pot fi dureroase și debilitante. Dacă aveți simptome de spondiloză cervicală, este important să consultați un medic pentru a determina cel mai bun plan de tratament și a evita complicațiile pe termen lung. Tratamentele disponibile pentru spondiloza cervicală includ modificări ale stilului de viață, terapia fizică, analgezicele și intervenția chirurgicală.

Ce se urmareste prin tratarea spondilozei cervicale?

Scopul tratamentului spondilozei cervicale este de a reduce durerea și inflamația, de a îmbunătăți mobilitatea gâtului și de a preveni complicațiile pe termen lung. Tratamentul poate varia în funcție de severitatea simptomelor și poate include o combinație de modificări ale stilului de viață, terapia fizică, analgezicele și intervenția chirurgicală. Modificările stilului de viață pot fi utile în gestionarea simptomelor spondilozei cervicale. Acestea pot include evitarea pozițiilor fixe timp îndelungat, încălzirea și întinderea mușchilor gâtului, menținerea unei poziții corecte a gâtului și utilizarea pernelor ergonomice. Scăderea în greutate poate fi, de asemenea, utilă în reducerea stresului asupra coloanei vertebrale. Terapia fizică poate fi benefică pentru a îmbunătăți mobilitatea și forța gâtului și a mușchilor din jurul acestuia. Aceasta poate include exerciții de întindere și de forță, precum și masaj terapeutic. Terapia fizică poate fi combinată cu terapia manuală, cum ar fi chiropractica sau osteopatia, pentru a ajuta la reducerea tensiunii din gât și a îmbunătăți circulația sângelui în zona afectată. Analgezicele și antiinflamatoarele pot fi utilizate pentru a reduce durerea și inflamația asociate cu spondiloza cervicală. În cazurile severe sau care nu răspund la alte tratamente, intervenția chirurgicală poate fi necesară. Scopul intervenției chirurgicale este de a reduce presiunea exercitată asupra nervilor și de a îmbunătăți mobilitatea gâtului. Aceasta poate include îndepărtarea osteofitelor sau a discurilor intervertebrale deteriorate și înlocuirea lor cu o proteză artificială.

In ce consta concret recuperarea spondilozei cervicale?

Recuperarea spondilozei cervicale poate fi un proces complex, care implică o combinație de tratamente și exerciții fizice pentru a îmbunătăți mobilitatea gâtului și pentru a reduce durerea și inflamația. Obiectivele urmărite în timpul recuperării includ reducerea tensiunii musculare și a inflamației, îmbunătățirea flexibilității și a forței musculare, reducerea stresului asupra coloanei vertebrale și prevenirea recidivelor. Un prim obiectiv în recuperarea spondilozei cervicale este reducerea inflamației și a durerii. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea analgezicelor și a terapiei fizice, cum ar fi masajul și terapia manuală, pentru a ajuta la relaxarea mușchilor tensiuni și a reduce inflamația din zona afectată. Este important să se evite activitățile care pot agrava simptomele, precum ridicarea greutăților și îndoirea excesivă a gâtului. Un alt obiectiv important este îmbunătățirea mobilității și a forței musculare din zona gâtului și a spatelui. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul terapiei fizice, care poate include exerciții de întindere și de forță, precum și terapie manuală pentru a ajuta la reducerea tensiunii din gât. Exercițiile de întindere pot fi utilizate pentru a îmbunătăți flexibilitatea gâtului și a musculaturii cervicale, în timp ce exercițiile de forță pot fi utilizate pentru a întări mușchii din jurul gâtului și a coloanei vertebrale. Un alt obiectiv important este reducerea stresului asupra coloanei vertebrale și a gâtului. Acest lucru poate fi realizat prin modificarea poziției în timpul somnului, utilizarea pernelor ergonomice și evitarea pozițiilor fixe timp îndelungat. De asemenea, poate fi utilă o dietă echilibrată și scăderea în greutate pentru a reduce presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale. În final, un alt obiectiv important în recuperarea spondilozei cervicale este prevenirea recidivelor.

De ce este eficient conceptul de terapie combinata in recuperarea spondilozei cervicale?

Conceptul de terapie combinată poate fi foarte eficient în recuperarea spondilozei cervicale prin combinarea mai multor terapii, cum ar fi kinetoterapie, laserterapie, electroterapie și masaj medical. Fiecare dintre aceste terapii are propriile beneficii, iar prin combinarea lor, se poate obține un efect sinergic în tratarea bolii. Kinetoterapia poate fi o componentă importantă a terapiei combinate pentru spondiloza cervicală. Prin exerciții fizice adaptate la nevoile și capacitatea individuală a pacientului, kinetoterapia poate ajuta la îmbunătățirea posturii și a funcției musculare, reducerea tensiunii musculare și a durerii. Exercițiile de întindere și forță pot ajuta la îmbunătățirea mobilității articulațiilor cervicale și la creșterea forței musculare din zona cervicală. Laserterapia poate fi, de asemenea, o componentă importantă a terapiei combinate pentru spondiloza cervicală. Prin utilizarea unui laser cu intensitate mică, laserterapia poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii, îmbunătățind astfel mobilitatea și flexibilitatea în zona cervicală. Electroterapia poate fi, de asemenea, benefică în tratarea spondilozei cervicale. Prin utilizarea curentului electric, electroterapia poate ajuta la relaxarea musculaturii și la reducerea tensiunii musculare, ceea ce poate contribui la ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității. Masajul medical poate fi, de asemenea, o componentă importantă a terapiei combinate pentru spondiloza cervicală. Prin aplicarea presiunii și a mișcărilor de masaj pe zonele afectate, masajul poate ajuta la reducerea tensiunii musculare, îmbunătățirea circulației și la reducerea durerii. Combinarea acestor terapii poate avea un efect sinergic în tratamentul spondilozei cervicale. Kinetoterapia poate ajuta la îmbunătățirea funcției musculare și a mobilității, în timp ce laserterapia poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Electroterapia și masajul medical pot ajuta la relaxarea musculaturii și la reducerea tensiunii musculare. Prin utilizarea acestor terapii într-un mod integrat, se poate obține o abordare holistica pentru tratamentul spondilozei cervicale. În concluzie, terapia combinată care include kinetoterapie, laserterapie, electroterapie și masaj medical poate fi foarte eficientă în recuperarea spondilozei cervicale. Combinarea mai multor terapii poate ajuta la abordarea multiplelor aspecte ale bolii și la obținerea unui efect sinergic.

 

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare solicita o evaluare completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. 

PROGRAMARE EVALUARE