Artroplastia totala de sold este o procedura chirurgicala care inlocuieste articulatia soldului cu piese artificiale (numite proteze). Cea mai frecventa cauza de deteriorare a articulatiei soldului este osteoartrita, alte cauze posibile includ artrita inflamatorie (de exemplu, artrita reumatoida sau artrita psoriazica), tulburari ale soldului din copilarie si tinerete, osteonecroza (necroza avasculara) si traumatisme.

 

Care sunt cauzele frecvente ale protezarii de sold?

Artroplastia totala de sold este luata in considerare doar atunci cand a-ti incercat si nu a-ti reusit, mai multe tratamente conservatoare, dar aveti in continuare dureri semnificative, rigiditate, sau probleme cu functia soldului. Protezarea totala de sold poate fi efectuata pe adultii cu un sold deteriorat. Cu toate acestea, piesele de schimb se pot deteriora in timp, si in general, medicii recomanda amanarea inlocuirii soldului pana cand este absolut necesar. Reabilitarea, kinetoterapia este o parte importanta a procesului de recuperare. Cei mai multi oameni sunt capabili sa stea in picioare si chiar sa merarga pe jos, cu ajutorul unui fizioterapeut, in primele 24 de ore, dar pentru o recuperare completa este nevoie de contunuitate.

Orice infectie din corpul dumneavoastra se poate raspandi la protezarea soldului. Infectiile sunt cauzate de bacterii. Desi bacteriile sunt abundente in tractul gastrointestinal si pe pielea noastra, acestea sunt de obicei tinute sub control de sistemul nostru imunitar. De exemplu, in cazul in care bacteriile ajung in sange, sistemul nostru imunitar raspunde rapid si ucide bacteriile invadatoare. Cu toate acestea, pentru ca protezele sunt realizate din metal si plastic, este dificil pentru sistemul nostru imunitar sa atace bacterii care se fac pe aceste implanturi. Daca bacteriile au acces la implanturi, acestea se pot multiplica si pot determina o infectie. In ciuda antibioticelor si tratamentelor preventive, pacietii infectati necesita adesea o interventie chirurgicala, in scopul tratarii infectiei. Semne si simptome ale infectarii soldului post protezare includ: cresterea dureri sau rigiditate in articulatie; umflatura; caldura si roseata in jurul articulatiei; febra, frisoane si transpiratii nocturne; oboseala.

 

Ce se urmareste prin recuperarea post protezare sold?

Obiectivele recuperarii post protezare sold sunt: reducerea durerilor; reducerea inflamatiilor; cresterea amplitudinii de miscare; imbunatatirea fortei musculare; corectarea pozitiilor gresite; reeducarea mrsului; reeducarea echilibrului; obtinerea stabilitatii statice si dinamice.

 

In ce consta concret recuperarea post protezare sold?

Pentru a incepe tratamentul recuperator trebuie sa va faceti o progrmare telefonica initiala la cabuinetul nostru de kinetoterapie pentru o evaluare initiala facuta de catre un fizioterapeut spacializat. Acesta evalueaza starea dumneavoastra, concepe obiectivele progrmului individual de recuperare si elaboreaza programul de exerciti pe baza obiectivelor stabilite. Noi aplicam recuperarea prin intermediul terapiei combinate adica (kinetoterapie, laserterapie, electroterapie si masaj terapeutic) datorita acestor terapii stranse la un loc obtinem un randament crescut al tratamentului recuperator. Kinetoterapia urmareste recuperarea completa a functiei prin exercitii active, mobilizari, exercitii cu scripeti, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii de mers, la aparate, cu mingi, stepper, bicicleta, etc. Laserterapia imbunatateste circulatia sangenuli facilitand troficitatea, are efect sedativ si ajuta la resorbtie. Electroterapia are efect de reducere a durerii si a inflamatiei, decontractureaza si stimuleaza musculatura coapsei. Masajul terapeutic este un bun relaxant, tonifiant, decontracturant si imbunatateste circulatia sangelui si a limfei.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare programeaza-te online completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. Dupa completarea formularului, te vom contacta in maxim 24 de ore. Pentru informatii vorbeste cu un terapeut la numarul: +0370509032

PROGRAMARE EVALUARE