Entorsa reprezinta o leziune traumatica a unui ligament cauzata de o intinderea excesiva. Ligamentul poate prezenta mici leziuni sau se poate chiar rupe, asta ducand la aparitia unui hematom in cazuri mai severe sau a unei umflaturi predominante insotita de durere. Zonele cele mai afectate de entorse sunt glezna, incheietura mainii, genunchiul si laba piciorului. Ligamentele afectate se umfla, pot sa-si schimbe culoarea, sunt mai calde la atingere si sunt extrem de dureroase.
Fasciita plantara este una dintre cele mai comune cauze de durere la nivelul calcaiului. Aceasta implica durerea si inflamatia unei benzi de tesut gros (ligament), numit fascie plantara, care traverseaza partea de jos a piciorului si conecteaza osul calcaiului la degetele de la picioare.
Fractura de maleola poate merge de la simpla rupere a unui singur os, pana la fracturi multiple, cu dislocarea gleznei si pentru care este necesar ca pacientul sa evite sa se sprijine pe piciorul afectat o lunga perioada de timp. Cu alte cuvinte, cu cat sunt fracturate mai multe oase, cu atat glezna devine mai instabila.
Metatarsienele sunt cinci oase lungi cu care se articuleaza degetele piciorului. Fractura metatarsienelor apare atunci cand unul din aceste oase lungi este rupt. Acest lucru poate aparea din cauza unei accidentari (o fractura acuta), din cauza stresului repetat (fractura de stres), a unor traumatisme, prin caderea unui obiect greu pe picior sau prin torsiunea piciorului.