Torticolis este o contractura a muschiilor gatului care limiteaza miscarile de rotatie a capului. Torticolisul este de obicei caracterizat prin durere si dificultati de miscare a gatului mai ales atunci cand se incearca intoarcerea capului intr-o parte. Poate fi deasemenea insotit de dureri de cap, de gat, de umar sau de brat, in intoarcerea intregului corp atunci cand incerci sa te uiti intr-o parte sau in spate.

 

Care sunt cauzele frecvente ale torticolisului?

Un torticolis este de obicei rezultatul musculaturii slabite din cauza posturii gresite sau suprasolicitarii. Exista mai multe tipuri de torticolis clasificate dupa cauzele lor. Torticolisul obisnuit apare de obicei dupa o miscare brutala si fortata a gatului si este cauzat de o pozitie incomoda in timpul somnului, dispare de obicei dupa trei zile. Torticolisul congenital de la nastere, cauzat de o dezvoltare insuficienta a unuia dintre muschii sternocleidomastoidieni (situati de o parte si de alta a gatului), este permanent si nedureros. Torticolisul spasmotic, de cauza necunoscuta, clasificat de boli in decursul carora contracturile provoaca pozitii anormale ale corpului.

 

Ce se urmareste prin recuperarea torticolisului?

Obiective pentru tratamentul torticolisului: reducerea durerilor care apar la miscare; obtinerea relaxarii musculare prin tehnici de facilitare neuroproprioceptiva; tonifierea simetrica, in conditii de scurtare a musculaturii posterioare a gatului si in conditii de alungire a grupelor musculare anterioare; intinderea elementelor moi in vederea cresterii amplitudinii de miscare; stergerea reflexului gresit de atitudine a capului si gatului si formarea unui nou reflex neuromuscular corect si stabil; corectarea asimetriei centurii scapulare; evitarea formarii aderentelor si a fibrolizarilor.

 

In ce consta concret recuperarea torticolisului?

Tratamentul consta in combinarea terapiei prin miscare, electroterapiei si masajului terapeutic. Kinetoterapia actioneaza prin intermediul posturarilor, a stretchingului, mobilizarilor precum si a importantelor exercitii fizice de tonifiere in regim de alungire si scurtatre a muschiului afectat. Kinetoterapia intervine in reducerea durerilor si a contracturilor musculare si ajuta la cresterea amplitudinii de miscare. Laserterapia stimuleaza circulatia sangvina si ajuta la indepartarea proceselor de aderenta. Electroterapia este decontracturanta, miorelaxanta, reduce durere si inflamatia, iar masajul este relaxant si sedativ. Terapia combinata creste mult randamentul tratamentului torticolisului, aducand benefici mari datorita efectelor obtinute.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Programeaza o evaluare!

Pentru a incepe un tratament de recuperare programeaza-te online completand formularul de mai jos. In cadrul sedintei de evaluare vei primi consilierea terapeutica necesara, se fac masuratorile specifice, testele neuromusculare si se alcatuieste planul de tratament adaptat nevoilor tale. Dupa completarea formularului, te vom contacta in maxim 24 de ore. Pentru informatii vorbeste cu un terapeut la numarul: +0370509032

PROGRAMARE EVALUARE