EvaluareIn ce consta sedinta de evaluare?

Sistemul de recuperare dezvoltat de echipa noastra consta in evaluarea, monitorizarea si imbunatatirea celor mai importanti noua parametri care influenteaza buna functionare a aparatului locomotor. In cadrul acestei sedinte se evalueaza fiecare din acesti parametri.


image

Evaluarea durerii

image

Evaluarea mobilitatii

image

Evaluarea fortei

image

Evaluarea stabilitatii

image

Evaluarea echilibrului

image

Evaluarea coordonarii

image

Evaluarea rezistentei

image

Evaluarea posturii

image

Evaluarea greutatiiVrei detalii? Citeste raspunsurile la cele mai frecvente intrebari ale clientilor.


 • In ce consta evaluarea durerii? +

  Primul obiectiv al oricarui tratament consta in reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii. Pana cand durerea nu este ameliorata, efectuarea exercitiilor necesare este mult ingreunata. Cand evaluam durerea ne intereseaza care sunt pozitiile in care durerea este accentuata, care sunt pozitiile in care durerea este diminuata si care sunt miscarile ingreunate de durere. Ne intereseaza de asemenea gradul durerii in fiecare dintre aceste situatii, astfel incat sa putem masura progresul pe parcursul tratamentului. In functie de gradul durerii si de miscarile sau pozitiile de care aceasta este declansata, vom adapta planul de tratament.
 • In ce consta evaluarea mobilitatii? +

  In multe afectiuni recuperarea mobilitatii articulare este al doilea obiectiv terapeutic ca si urgenta, dupa ameliorarea durerii. Daca o articulatie are un deficit de mobilitate semnificativ este foarte greu sa recuperam forta, stabilitatea sau coordonarea, deoarece respectiva articulatie este blocata. Pentru a putea duce mai departe procesul de recuperare, trebuie sa obtinem o plaja de miscare mai mare pentru acea articulatie. Evaluarea mobilitatii articulare consta in masurarea unghiurilor de libertate pe toate planurile respectivei articulatii: flexie, extensie, adductie, abductie, rotatie interna, rotatie externa, etc.. Evaluand acesti parametri in cadrul sedintei de evaluare, vom putea monitoriza progresul pe parcursul tratamentului.
 • In ce consta evaluarea fortei? +

  Evaluarea fortei consta in masurarea acesteia pe diferite unghiuri si din anumite pozitionari. La un genunchi operat in urma unei rupturi ligamentare de exemplu, forta poate sa scada foarte mult pe masura ce genunchiul este flexat. In cadrul sedintei de evaluare vrem sa descoperim pe ce unghiuri articulare avem un deficit de forta, in ce pozitii si in cadrul caror miscari. Vrem sa masuram de asemenea care este acea forta, pentru a putea masura evolutia.
 • In ce consta evaluarea stabilitatii? +

  Cand evaluam stabilitatea ne dorim sa aflam cat de stabila este o anumita articulatie sau un ansamblu de articulatii. Stabilitatea unei articulatii este data de sistemul ligamentar care leaga capetele osoase, de burse, lanturi musculare si alte elemente anatomice. Prin programe speciale de exercitii se poate interveni asupra acestor elemente si se poate creste considerabil stabilitatea articulara, fie ca vorbim despre articulatia genunchiului, a umarului sau la articulatiile intervertebrale. O evaluare corecta a stabilitatii articulare ne ajuta sa alcatuim un plan de tratament optim si sa monitorizam evolutia pe parcursul tratamentului.
 • In ce consta evaluarea echilibrului? +

  Cand evaluam echilibrul ne intereseaza defapt sa vedem daca lanturile musculare antigravitationale sunt inervate corespunzator si daca exista o buna "colaborare" intre acestea si sistemul nervos central. Vrem sa aflam de asemenea daca exista si alte cauze care pot determina un echilibru deficitar. Deficitul de echilibru se intalneste frecvent in recuperarea medicala, atat in afectiuni neurologice cum ar fi accidentul vascular cerebral, in afectiuni degenerative cum ar fi gonartroza sau in afectiuni ortopedice cum ar fi ruptura de menisc. Stabilirea clara a cauzelor deficitului de echilibru ne ajuta sa alcatuim planul de tratament potrivit.
 • In ce consta evaluarea coordonarii? +

  Cand evaluam coordonarea ne dorim sa vedem care este capacitatea pacientului de a executa miscari complexe, de precizie, intr-un mod controlat. Deficitul de coordonare poate avea multe cauze. In accidentul vascular de exemplu, cauza poate fi neurologica. Intr-o coxartroza, cauza poate fi un deficit de mobilitate care nu lasa soldul sa execute miscarile pe toata amplitudinea articulara. In ruptura de menisc operata, deficitul de coordonare poate fi cauzat de durerea articulatiei genunchiului atunci cand se efectueaza o miscare. Este important sa stim care este cauza si gradul deficitului de coordonare pentru a putea alcatui un plan de recuperare optim. Evaluarea coordonarii consta in efectuarea unor teste specifice care sa ne indice intr-un mod obiectiv care este starea pacientului din acest punct de vedere.
 • In ce consta evaluarea rezistentei? +

  Cand evaluam rezistenta vrem sa aflam cat de repede se instaleaza durerea sau oboseala dupa inceperea unui efort fizic care implica segmentul afectat. De exemplu, putem avea un umar care doare dupa o jumatate de ora de antrenament la sala de forta sau o glezna care doare dupa o ora de alergat. Evaluand rezistenta la efort prelungit a unei articulatii sau a unui segment corporal, putem monitoriza evolutia pe parcursul tratamentului si putem alcatui planul de tratament potrivit.
 • In ce consta evaluarea posturii? +

  Vorbim despre o postura corecta atunci cand segmentele corpului sunt aliniate fiziologic, natural, respectand liniile de simetrie corporale. Insa, datorita unor pozitii vicioase prelungite, a sedentarismului sau a unor afectiuni, aceasta postura poate avea de suferit. O postura incorecta poate determina dezechilibre musculare, asimetrii corporale, modificari articulare si chiar leziuni ale sistemului musculoarticular. Evaluarea posturii consta in inspectia vizuala a simetriei principalelor segmente corporale.
 • In ce consta evaluarea greutatii? +

  Kilogramele in plus pot agrava unele afectiuni ale aparatului locomotor, pe langa starea de sanatate generala. De aceea, atunci cand e cazul, introducem unele exercitii in cadrul tratamentului care sa determine o scadere in greutate. Masuram greutatea pacientilor in cadrul sedintei de evaluare pentru a putea monitoriza evolutia pe parcursul procesului de recuperare.
 • 1