AfectiuniOrientarea reprezinta un mecanism cognitiv extrem de complex, iar starea patologica poate sa intervina in sfera de orientare temporala, spatiala, de perceptie si in alte conditii. Este un simptom frecvent in afectiunile neurologice, dar poate apare si in alte circumstante cauzate de intoxicatii sau infectii grave. Care sunt cauzele frecvente ale tulburarilor de orientare?
O dezorientare rezulta dintr-o tulburare a perceptiilor mintale care permit in mod obisnuit subiectului sa-si gaseasca repere intr-o situatie data. Dezorientarea in spatiu si in timp este unul dintre simptomele majore ale confuziei mintale. Ea se mai intalneste in toate starile de slabire a constientei, debilitate senila, dementa si accidente vasculare cerebrale. Dezorientarea in timp este proprie formelor de amnezie in care subiectul nu mai fixeaza informatiile recente dar traieste ca prezent o scena trecuta, proces denumit emnezie si poate fi napadit de o multime de amintiri dintr-o data. Pierderea orientarii in spatiu se intalneste in anumite psihoze cronice si in atingerile sistemului nervos central. Spatiul, mediul vid prin definitie, este perceput si construit pe plan mintal ca urmare a sesizarii pozitiilor, directiilor, distantelor, a deplasarilor. Spatiul se organizeaza plecand de la nivelul senzorio-motor al perceptiilor de actiune pe baza cunoasterii schemei corporale proprii, recunoasterea schemei corporale a ta si a celor din jur, a diverselor pozitii intre ele, a elaborarii notiunilor topologice generale. Perceptia propriilor miscari reprezinta conditia esentiala pentru conducerea actiunii. In orice activitate motrica, schema miscarii se face controlat, urmand regulile strans legate de baza engramelor senzitive controland suma miscarilor efectuate de corp ca un intreg in spatiu sau de anumite segmente ale lui.

Ce se urmareste prin recuperarea tulburarilor de orientare?
Orice probleme aparute la nivel de orientare se pot ameliora prin interventia tratamentelor de reabilitare medicala. Reorganizarea schemelor de miscare si redefinirea engramelor senzitive sunt principalele obiective medicale vizate: ele se construiesc impreuna cu o echipa de terapeuti specialisti care aplica tratamente de rcuperare avand ca punct de pornire terapia combinata.

In ce consta concret recuperarea tulburarilor de orientare?
Acest gen de terapie consta in utilizarea in paralel a mijloacelor folosite in kinetoterapie, fizioterapie si masaj medical pentru eficientizarea tratamentelor de recuperare medicala. Kinetoterapia se implica direct prin exercitii de stimulare a proprioceptiei individuale si de orientare prin reinvatarea engramelor pierdute ale miscarii si a elementelor de spatialitate. De asemenea, vom creste tonusul muscular si psihic conducand pacientul spre starea de bine. E nevoie de multa rabdare dar rezultatul merita orice efort, garantat! Cu ajutorul fizioterapiei si masajului medical ne ocupam de eventuale probeme fizice datorate unor dureri musculare, redori, dar ajutam si la cresterea tonusului psihic, amelioram anxietatea relaxand sistemul nervos central.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare