AfectiuniNotiunea de echilibru poate sa fie definita in functie de capacitatea de a realiza armonios miscarea sau de a pastra o pozitie statica fara un efort considerabil. Echilibrul este direct dependent de pozitia centrului de greutate al corpului si orice disproportionalitate determina tulburari de echilibru in miscare. Pe langa acest aspect structural, echilibrul corpului este sustinut de un complex de mecanisme neurologice. Cel mai comun simptom in tulburarile de echilibru este vertijul sau ameteala care determina uneori un mers dezechilibrat care poate duce la accidentari care nu sunt deloc de dorit. Care sunt cauzele frecvente ale tulburarilor de echilibru?
Vorbind de cauzele neurologice, doua dintre cele mai importante organe ale sistemului nervos central sunt creierul si maduva spinarii. Ambele organe sunt alcatuite din tesuturi extrem de fragile. Multe dintre procesele si functiile organismului sunt coordonate de catre acestea. Craniul protejeaza creierul, in timp ce vertebrele coloanei vertebrale apara maduva spinarii de eventualele prejudicii sau leziuni. Atat creierul cat si maduva spinarii pot fi puse in pericol de o insuficienta irigare cu sange, atunci cand sunt afectate de anumite boli cum ar fi leziuni, tulburari de statica, probleme neuro-musculare, contracturi musculare in zona cervicala si altele. De la aceste considerate de multi "mici-probleme" se poate ajunge la serioase tulburari de echilbru care poate comasa atat motivele structurale cat si pe cele generate de sistemul nervos central.

Ce se urmareste prin recuperarea tulburarilor de echilibru?
Principalele obiective intalnite in astfel de cazuri sunt: corectarea eventualelor tulburari de statica, reducarea durerii si a inflamatiei, refacerea coordonarii si stabilitatii, tonizarea musculara pentru reechilibrarea structurala a organismului, executarea exercitiilor de propioceptie pentru constientizare si refacerea problemelor de echilibru.

In ce consta concret recuperarea tulburarilor de echilibru?
Centrul nostru de reabilitare medicala utilizeaza terapia combinata care beneficiaza de ajutorul fizioterapiei, masajului medical si kinetoterapiei in paralel si la nevoie pentru rezultate superioare. Combinarea unor terapii cu succes terapeutic in paralel va spori randamentul recuperarii si va determina imbunatatiri inca din primele zile de tratament. Kinetoterapia se ajuta de exercitii individualizate in functie de pacient si problema lui, exercitii care incearca sa restabileasca problemele de conexiune intre creier si mediul inconjurator prin mijloacele de proprioceptie pe langa rezolvarea problemelor musculare, de echilibrare a musculaturii si de redresare a posturii. Fizioterapia si masajul medical relaxeaza sistemul nervos supraincarcat, ajuta la combaterea contracturilor, durerii si inflamatiei pentru o recuperare mai usoara si mai rapida. Aveti nevoie doar de rabdare, ascultare de terapeutul care se ocupa de caz si ambitie ca totul sa decurga in cele mai bune conditii.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare