AfectiuniCe reprezinta coodonarea? Daca ne uitam atent la un atlet care se misca atat de armonios, ne gandim imediat ca ar trebui sa aiba un talent special pentru a face acest lucru. Secretul acelei secvente complicate de miscari si actiuni sta in creier care a dezvoltat un sistem de ghidaj care merge mana in mana cu reflexele pe care le avem inca de cand ne-am nascut. Procesul prin care se obtin contractiile muschilor individuali sunt sincronizate de catre creier pentru a produce o activitate normala si este denumit coordonare. Toate miscarile intentionate de noi necesita mult exercitiu inainte ca ele sa devina controlate sau chiar sa intre in automatism. Chiar si actiuni obisnuite cum ar fi mersul au reprezentat o problema motorie majora pentru fiecare copil aflat in perioada de dezvoltare, la fel ne putem raporta si la scris sau practicarea inotului. Care sunt cauzele frecvente ale tulburarilor de coordonare?
In momentul in care exista tulburari de coordonare, simtim ca lipseste ceva din ceea ce am avut odata si acest aspect poate sa devina extrem de frustrant. Nu trebuie sa clacam ci sa ne mobilizam pentru a beneficia din nou de ceea ce numim coordonare. Cauzele care pot sa duca la tulburari ale coordonarii sunt multiple: un accident vascular cerebral sau o alta afectiune neurologica, imobilizarea prelungita, o interventie chirurgicala, etc.

Ce se urmareste prin recuperarea tulburarilor de coordonare?
Obiectivele principale intr-o astfel de problema sunt largi, avand in vedere ca o intalnim in mai multe patologii mult mai complexe. Restabilirea miscarilor anterioare, mentinerea lor si tonizarea musculaturii pentru a ajuta miscarea, intretinerea mobilitatii, eliminarea durerii cand este cazul, refacerea echilibrului sunt doar cateva obiective care ne pot ghida spre un plan terapeutic.

In ce consta concret recuperarea tulburarilor de coordonare?
Terapia combinata pe care noi o utilizam ca metoda de electie in tratament combina in paralel fizioterapia, masajul medical si kinetoterapia pentru rezultate medicale superioare in tratament. Coordonarea combina activitatea mai multor muschi simultan dintr-o schema de miscare continua pentru ceea ce se numeste o actiune complexa. Pentru o astfel de executare este nevoie de control. In vederea recuperarii acestui control trebuie sa retinem ca este un proces lent, care prevede eficientizarea metodelor de kinetoterapie prin felurite exercitii care necesita multe repetari. Trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si ambitie pentru a reusi impreuna cu un terapeut specialist o recuperare autentica si complexa. Exercitiile de coordonare sunt recomandate a se executa de mai multe ori pe zi, lent si usor la indicatia si sub supravegherea terapeutului. Fizioterapia si masajul terapeutic ajuta in relaxarea sistemului nervos si calmarea durerilor, fiind un ajutor important in tratamentul recuperator.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare