AfectiuniTetrapareza reprezinta paralizia cauzata de boala sau accident care are ca rezultat pierderea partiala sau totala a utilizarii membrelelor si trunchiului. Paraplegia este similara, dar nu afecteaza bratele. Pierderea este, de obicei senzoriala si motorie, ceea ce inseamna ca atat senzatia cat si controlul sunt pierdute. Tetrapareza pe de alta parte, inseamna slabiciune musculara care afecteaza toate cele patru membre. Poate fi flasca sau spastica. Care sunt cauzele frecvente ale tetraparezei?
Simptomlul cel mai evident este deprecierea la nivelul membrelor, dar este afectata si functionarea trunchiului deasemenea. Acest lucru poate insemna o pierdere in depreciere sau in controlul intestinului si a vezicii urinare, functia sexuala, digestia, respiratia si alte functii autonome. In plus, este de obicei afectata senzatia in zonele afectate. Acest lucru se poate manifesta ca amorteala, reducerea senzatiei sau durere de ardere neuropatica. In al doilea rand, din cauza nefunctionarii si imobilitatii, tetraplegiile sunt de multe ori mai vulnerabile la escare, osteoporoza si fracturi, inghetarea articulatiilor, spasticitate, complicatii respiratorii si infectii, disparitia reflexelor antonome, tromboza venoasa profunda si aparitia bolilor cardiovasculare. Severitatea depinde atat de nivelul la care maduva spinarii este accidentata cat si de amploarea prejudiciului.

Amploarea prejudiciului este deasemenea important. O ruperea completa a maduvei spinarii va duce la pierderea completa a functiei de la vertebra afectata in jos. O rupere partiala sau chiar vanatai la maduva spinarii duce la grade diferite de afectare a functiei si paralizie. Unele persoane tetraplegice pot merge si de isi pot folosi mainile ca si cum ei nu au avut o leziune la coloana vertebrala. In timp ce altele pot folosi scaune cu rotile si pot avea in continuare functia in brate si miscare usoara in degete, din nou, variaza in functie de prejudiciul maduvei spinarii. Deficitul la nivelul membrelor nu poate fi la fel pe ambele parti ale corpului, fiecare parte stanga sau dreapta poate fi mai afectata, in functie de localizarea leziunii de pe maduva spinarii. Tetraplegia este cauzatz de leziuni ale creierului sau maduvei spinarii la un nivel ridicat C1-C7, in special, leziuni ale maduvei spinarii secundare unei leziuni a coloanei cervicale. Prejudiciu, care este cunoscut ca o leziune, provoaca victimelor pierderea partiala sau totala a functiei tuturor cele patru membre, adica brate si picioare. Tetraplegia este definita in mai multe moduri: C1-C4 afecteaza de obicei miscarea bratului mai mult decat un prejudiciu C5-C7; cu toate acestea, toate tetraplegiile au sau au avut un fel de disfunctie a degetelor. Deci, nu este neobisnuit de a avea un tetraplegic cu bratele complet functionale, dar fara nici un control nervos al degetelor. Cauzele tipice ale acestui prejudiciu sunt traumatismele (cum ar fi o coliziune in trafic, scufundari in apa putin adanca, o cadere, un prejudiciu la sport), boala (cum ar fi mielita transversa, scleroza multipla, sau poliomielita) sau tulburari congenitale (cum ar fi distrofia musculara).

Ce se urmareste prin recuperarea tetraparezei?
Obiectivele urmarite in recuperarea tetraparezei includ: ameliorarea simptomlor; prevenirea escarelor; reeducare respiratorie; mentinerea fortei si rezistentei musculare; mentinerea mobilitatii si flexibilitatii ariculare; invatarea regulilor corecte ale transferului (daca folositi scaunul cu rotile); respectarea regulilor de igiena; promovarea unui stil de viata activ.

In ce consta concret recuperarea tetraparezei?
Inceperea tratamentului de recuperare in tetrapareza presupune o programare telefonica pentru o evaluare initiala. Evaluarea este facuta de catre un fizioterapeut specializat, care va evalua starea dumneavoastra, va stabili obiectivele recuperarii si va concepe programul individual de exercitii. Veti primi toata consiliere de care aveti nevoie. Recuperarea se axeaza pe terapia combinata deoarece obtinem un randament mult mai bun decat cu un tratament clasic. Kinetoterapia urmareste imbunatatirea functiei afectate prin mobilizari, exercitii pasive, active, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, diagonalele Kabbat, etc. Electroterapia are scop stimulator si decontracturant al musculaturii. Laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind circulatia sangelui si ajutand la hranirea tesuturilor. Masajul terapeutic este miorelaxant, tonifiant, stimulator, vasculotrofic si vasodilatator.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare