AfectiuniSpondiloza lombara descrie degenerarea coloanei vertebrale in partea inferioara a spatelui sau a regiunii coloanei vertebrale. Aceasta conditie este in general, o conditie naturala cauzata de varsta si de uzura in timp a coloanei vertebrale. In timp ce cele mai multe cazuri de spondiloza lombara nu prezinta nici un simptom, unele cazuri avansate de spondiloza pot determina alte afectiuni ale coloanei vertebrale care duc la dureri de spate si limitarea mobilitatii. Care sunt cauzele frecvente ale spondilozei lombare?
Din cauza naturii degenerative a spondilozei exista mai multe afectiuni ale coloanei vertebrale, care se pot dezvolta ca urmare a componentelor spinale afectate. Daca aveti dureri de spate mici sau cronice, dificultati de stat in sezut sau in picioare pentru perioade lungi de timp este timpul sa le tratati. Inainte de a putea intelege pe deplin implicatiile spondilozei lombare, trebuie sa intelegem mai intai anatomia de baza si functia coloanei vertebrale. Coloana vertebrala este formata din mai multe oase mici (vertebre) stivuite una peste alta. In fiecare dintre vertebre este un disc de tip burete in articulatie, care permite vertebrelor sa se indoaie si sa se miste fara a se freca unul impotriva celuilalt. Imediat in afara a vertebrelor, discurilor si articulatiilor sunt radacinile nervoase. Aceste radacini nervoase transmit semnale la muschii din brate, maini si picioare. Zona lombara este partea din spate de jos a coloanei vertebrale. Functia sa principala este de a sprijini si stabiliza majoritatea greutatii corpului.

De-a lungul timpului, in calitate de organism sufera la ridicari repetitive si miscari de rasucire, insotite de obicei de cresterea in greutate, vertebrele de la nivel lombar devin compresate si pun presiune pe discuri si articulatii. Aceasta compresie continua poate provoca articulatiilor si discurilor deteriorarea treptata, ceea ce duce la mai multe conditii ale coloanei vertebrale cum ar fi: ruptura discala;protuzie discala; stenoza spinala; spondilolistezis; hernie de disc; osteofitoza. Spondiloza lombara sau modificarile legate de varsta ale oaselor coloanei sau a altor tesuturi,sunt o conditie comuna care afecteaza pe majoritatea dintre noi la un moment dat in viata. De-a lungul timpului, schimbarile cauzate de spondiloza pot pune presiune pe nervii spinali ai coloanei vertebrale (radacinile nervoase). In cazurile avansate, oasele, discurile sau alte tesuturi pot apasa pe maduva spinarii. Factorul de risc major pentru spondiloza lombara este imbatranirea. Alti factori de risc pentru spondiloza sunt: traumatisme sau leziuni suferite; artrita cronica; chirurgia coloanei vertebrale. Simptomele spondilozei lombare includ: dureri de spate si rigiditate matinala; statul in picioare provoaca durere si alte simptome; durerea se accentueaza la miscarile repetitive, cum ar fi ridicarea si indoirea.

Ce se urmareste prin tratamentul spondilozei lombare?
Obiectivele urmarite de recuperare sunt urmatoarele: ameliorarea durerilor; imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii articulare; tonifierea musculaturii paravertebrale, fesiere, abdominate in special a patratului lombar si a travsversului profund; corectarea pozitiilor vicioase; scaderea in greutate; respectarea regululor de igiena a spatelui; obtinerea relaxarii musculare.

In ce consta concret recuperarea spondilozei lombare?
Pentru a incepe tratamentul spondilozei lombare trebuie sa va faceti o programare telefonica pentru o evaluare initiala individuala facuta de catre un fizioterapeut specializat. Acesta evalueaza etapa in care va aflati si gravitatea situatiei, stabileste obiectivele programului de recuperare si elaboreaza programul. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie si veti beneficia de un program individual. Pentru o crestere a randamentului recuperarii noi la cabinet ne ajutam de terapia combinata. Aceasta consta in: kinetoterapie (terapie prin miscare), electroterapie (curenti electrici), laserterapie si masaj terapeutic. Kinetoterapia urmareste reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulare prin tractiuni, exercitii active, izometrice, metoda Mezieres pentru corectarea posturii gresite, metoda Jacobson de relaxare musculara, gimnastica Bobath, programul Williams, etc. Laserterapia are efect trofic, sedativ, hiperemiant si regenerator. Electroterapia decontractureaza, relaxeaza, sedeaza durerea si stimuleaza musculatura. Masajul terapeutic are efect puternic relaxant si calmant, este un bun tonifiant si decontracturant. Datorita acestor terapii creste eficienta tratamentului recuperator si se maximizeaza efectele acestuia.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare