AfectiuniSpondilodiscita este o combinatie de discita (inflamarea unuia sau mai multor discuri intervertebrale) si spondilita (inflamarea unuia sau mai multor vertebre), aceasta din urma implicand in general zonele adiacente spatiului discului intervertebral. Spondilodiscita este cea mai frecventa complicatie a septicemiei sau infectiei locale, de obicei sub forma unui abces. Care sunt cauzele frecvente ale spondilodiscitei?
Principalele organisme cauzale sunt stafilococi si microbacteriile tuberculoase, dar si organisme potentiale incluzand un numar mare de bacterii, ciuperci, zoonoze. Spondilodiscita se dezvolta frecvent la persoanele imunocompromise, cum ar fi de un cancer, infectie, sau prin medicamente imunosupresive utilizate pentru transplanturi de organe. Prezentarea tipica este de obicei febra si dureri de spate. Pacientii sunt de multe ori cu surse bacteriene, cum ar fi endocardita si consumul de droguri intravenoase. In pediatrie infectia incepe de multe ori in discul intervertebral (alimentarea directa cu sange inca prezenta) in timp ce infectia adultilor este gandita pentru a incepe de la placade din capatul corpului vertebral, se extinde apoi in spatiul discal intervertebral si in placa adiacenta a corpului vertebral.

Factorii de risc: infectie la distanta (prezenta in 25%); infectie ascendenta, din instrumente ale tractului urogenital; traumatisme ale coloanei; consumul de droguri intravenoase; imunosupresive; administrarea sistemica pe termen lung a steroizilor; varsta inaintata; diabetul zaharat; transplantul de organe; subnutritia; cancerul. Etiologie. Staphilococul auriu (cel mai frecvent; 60%); Viridans (utilizatori de droguri intravenoase, imunocompromisi); organisme gram-negative, de exemplu Enterobacter spp, E. coli; tuberculoza microbacteriana (boala lui Pott); agenti mai putin frecventi; fungi; specii de Candida; Pseudomallei Burkholderia (de exemplu, melioidosis): pacientii cu diabet zaharat din nordul Australiei si parti din Asia de Sud. Simptomele includ: durere vertebrala segmentara, inflamatorie, ce se accentueaza de efort, cu impotenta functionala uneori, o radiculalgie, redoare rahidiana globala, ce afecteaza toate miscarile coloanei si contractura muschilor paravertebrali cu durere la palparea apofizelor spinoase, frisoane si febra.

Ce se urmareste prin recuperarea spondilodiscitei?
Obiectivele recuperarii in spondilodiscita sunt urmatoarele: ameliorarea durerilor; reducerea inflamatiei; mentinerea mobilitatii si flexibilitatii coloanei vertebrale; tonifierea musculaturii paravertebrale; mentinerea fortei si rezistentei musculare; combaterea contracturilor; corectarea pozitiilor vicioase; respectarea regulilor de igiena a spatelui.

In ce consta concret recuperarea spondilodiscitei?
Inceperea programului de recuperare necesita o programare telefonica la cabinetul nostru de kinetoterapie pentru o evaluare initiala facuta de catre un fizioteraput. Acesta evalueaza starea dumneavoastra, stabileste obiectivele programului recuperator si alcatuieste programul e exercitii individuale. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie, recuperarea se face prin intermediul terapiei combinate datorita efectelor acesteia si randamentului crescut. Kinetoterapia (terapia prin miscare) urmareste reducerea inflamatiei si recuperarea functiei afectate prin exercitii fizice de relaxare musculara; exercitii active; gimnastica Bobath, programul Williams; exrcitii de corectarea a posturii; cu diferite aparate, crioterapie si altele. Electroterapia are efect antiinflamator, antalgic, miorelaxant si stimulator. Laserterapia are efect rezorbtiv, hiperemiant, vasculotrofic si sedativ, ajutand la grabirea vindecarii si regenerarii tesuturilor. Masajul terapeutic are efect calmant, miorelaxant, decontracturant, vasodilatator, tonifiant si stimulator al musculaturii. Datorita acestor terapii obtinem efectele dorite in recuperarea spondilodiscitei.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare