AfectiuniSpasticitatea este o tulburare a controlului muscular, care se caracterizeaza prin muschii contractati sau rigizi si incapacitatea de control al acestora. In plus, reflexele pot persista pentru prea mult timp si sunt puternice si exegerate (reflexe hiperactive). O stare crescuta a tonusului in muschi (si o crestere a reflexelor tendinoase profunde). De exemplu, in spasticitatea picioarelor (paraplegie spastica) exista o crestere in tonusul musculaturii picioarelor, astfel se simte contractat si rigid, iar reflexul genunchiului este exagerat. Care sunt cauzele frecvente ale spasticitatii?
Caracterizata prin rezistenta crescuta la intinderea pasiva, viteza dependenta si asimetrica a articulatiilor (adica, mai mare in muschii flexori la cot si la muschii extensori la genunchi). Exagerarea reflexelor tendinoase profunde si tonusul sunt manifestari suplimentare. Spasticitatea este cauzata de un dezechilibru al semnalelor de la sistemul nervos central SNC (creierul si maduva spinarii) la muschii. Acest dezechilibru este adesea gasit la oameni cu paralizie cerebrala, leziuni cerebrale traumatice, accident vascular cerebral, scleroza multipla, si leziuni ale coloanei vertebrale. Simptomele intalnite in spasticitate sunt: cresterea tonusului muscular; reflexe hiperactive; miscari involuntare, care pot include spasme (vioaie si sustinute de contractii musculare involunare) si clonus (serie de contractii involuntare rapide); durere; scaderea abilitatii functionale si dezvoltarea motorie intarziata; dificultati de ingrijire si igiena; posturi anormale; contracturi; deformari osoase si articulare.

Ce se urmareste prin recuperarea spasticitatii?
Obiectivele urmarite in recuperarea spasticitatii sunt: ameliorarea sau reducerea spasticitatii; reducerea durerii; cresterea fortei de contractie voluntara; scaderea reflexelor osteotendinoase; scaderea hiperactivitatii reflexelor de flexie sau extensie; diminuarea excesului de activitate tonica reflexa ce perturba schema normala a motilitatii active; reechilibrarea musculaturii agoniste si antagoniste.

In ce consta concret recuperarea spasticitatii?
Pentru a beneficia de tratamentul spasticitatii trebuie sa va faceti o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare initiala facuta de un fiziokinetoterapeut. Acesta evalueaza starea in care va aflati si va ofera consilierea necesara, stabileste obiectivele tratamentului si concepe programul recuperator.

Tratamentul recuperator al spasticitatii se bazeaza pe kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj. Toate aceste terapii se numesc terapii combinate si cu ajutorul lor imbunatatim efectele recuperarii spasticitatii. Electroterapia are efect miorelaxant, de reducerea a durerii si a inflamatiei, imbunatateste circulatia sanguina si pe cea limfatica. Laserterapia actioneaza in profunzime rupand placile aderentiale si imbunatatind hranirea tesuturilor. Masajul aduce o stare de bine si relaxare, destreseaza, tonifiaza fi stimuleaza musculatura. Kinetoterapia urmareste reducerea spasticitatii prin metoda Bobath, Kabat, Jacobson, cu ajutorul tehnicilor de facilitare neuroproprioceptiva. Tratamentul de recuperare are drept scop prevenirea redorilor, imbunatatirea mobilitatii articulare si obtinerea relaxarii musculare.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare