AfectiuniSindromul umar - mana este caracterizat prin durere si redoare unilaterala a umarului si a mainii corespunzatoare, se mai numeste si distrofie simpatica reflexa. Este un sindrom clinic variabil si de cauza necunoscuta caracterizat prin durere, tumefiere si disfunctie vasomotorie a unei extremitati. Aceasta condi?ie este adesea rezultatul unei traume sau interventii chirurgicale. Care sunt cauzele frecvente ale sindromului umar - mana?
Este o boala care are un grup de simptome tipice, inclusiv durere (de multe ori de tip "ardere"), sensibilitate si umflarea unei extremitati asociate cu diferite grade de transpiratie, caldura si/sau racoare, inrosirea fetei, decolorare si piele stralucitoare. Mai este mentionat ca "sindromul complex de durere regionala", "cauzalgie," si "atrofie Sudeck". De obicei sindromul umar-mana apare posttraumatic sau postoperator, cu toate acestea, se poate intampla la un membru sanatos, fara nici o cauza de declansare cunoscuta. Rani penetrante, care pot duce la acest sindrom includ urmatoarele: rani; escoratii; punctie venoasa; injectie intramusculara cu medicamente sau droguri; leziuni si traumatisme cu obiecte contondente; leziuni ale umarului; sindromul acut de tunel carpian; traume ale pieptului; entorse, fracturi, luxatii.

Postchirurgical a fost raportat aparitia sindromului umar-mana dupa urmatoarele proceduri: eliberarea tunelului carpian; extractii dentare; rezectii ale sindromului de coasta cervicala; repararea fracturilor; artroscopie. Tulburari locale asociate cu sindromul umar-mana includ urmatoarele: sindroame de compresie ale nervilor; artrita; ischemie de tesut; tenosinovita stenozanta. Tulburari sistemice asociate includ urmatoarele: infarct miocardic; accident vascular cerebral; zona zoster; cancer pancreatic. Debutul simptomelor poate fi rapid sau gradual. Conditia nu poate afisa toate caracteristicile. Exista mai multe etape ale sindromului umar-mana cu simptome care includ: etapa acuta (trei pana la sase luni): ardere, inrosirea fetei, albire, transpiratii, edem, durere si tandrete. Aceasta etapa poate demonstra radiologic inceputul modificarii de subtiere neuniforma a oaselor; etapa distrofica (trei pana la sase luni): modificari timpurii ale pielii, lucioasa, ingrosata si contractura cu durere persistenta, dar se diminueaza umflarea si inrosirea fetei; etapa atrofica (poate fi de lunga durata): pierderea miscarii si functiei mainii implicate si subtierea straturilor grase de sub piele. Radiografiile pot arata osteoporoza semnificativ.

Ce se urmareste prin tratamentul sindromului umar - mana?
Obiectivele urmarite in recuperarea sindromului umar-mana sunt: evitarea blocarii articulatiilor; prevenirea si tratarea contracturilor musculare; ameliorarea dureriilor; corectarea pozitiilor gresite; mentinerea mobilitatii articulare; mentinerea fortei si rezistentei musculare; imbunatatirea circulatiei sanguine de la nivelul umarului si a mainii.

In ce consta concret recuperarea in sindromul umar - mana?
Pentru a incepe programul de recuperare trebuie sa va faceti o programre telefonica la cabinetul nostru de kinetoterapie pentru o evaluare initiala. Evaluarea este facuta de un fizioterapeut si acesta analizeaza etapa in care va aflati si stabileste obiectivele recuperarii. Pe baza acestor obiective de recuperare se va concepe programul proprou-zis de exercitii, veti primi toata consilierea necesara. Tratamentul consta in terapia combinata adica in kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Recuperarea cu ajutorul terapiei combinate creste randamentul tratamentului recuperator in sindromul umar-mana. Kinetoterapia vizeaza ameliorarea durerilor, contracturilor si mentinerea mobilitatii articulare prin gimnastica Codmann, gimnastica respiratorie, exercitii active, active cu rezistente, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, gimnastica Bobath, exercitii cu tot felul de emingi, aparate si altele. Electroterapia calmeaza durerea, inflamatia, stimuleaza si decontractureaza musculatura. Laserterapia are efect sedativ, hipereminat si trofic. Masajul terapeutic este tonifiant, calmant, relaxant si imbunatateste tirculatia sanguina si limfatica.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare