AfectiuniSindromul de tunel tarsian este o comprimare sau stoarcere, a nervului tibial posterior care produce simptome oriunde de-a lungul caii de rulare a nervului din interiorul gleznei, in picior. Sindromul de tunel tarsian este similar cu sindromul de tunel carpian, care are loc la incheietura mainii. Ambele tulburari sunt generate de compresia nervuluiintr-un spatiu inchis. Care sunt cauzele frecvente ale sindromului tunel tarsian?
Tunelul tarsal este un spatiu ingust care se afla pe partea interioara a gleznei langa oasele acesteia. Tunelul este acoperit cu un ligament gros (retinaculul flexor), care protejeaza si mentine structurile continute de tunelul, artere, vene, tendoane si nervi. Una dintre aceste structuri este nervul tibial posterior, care este punctul central al sindromului de tunl tarsian. Sindromul de tunel tarsian este cauzat de ceva ce produce compresie pe nervul tibial posterior, cum ar fi: platfus (persoanele cu picioare plate) au un risc pentru dezvoltarea sindromului de tunel tarsal, deoarece inclinarea exterioara a calcaiului, arcada "cade" producand tensiune si compresie asupra nervului; o structura extinsa sau anormala care ocupa spatiu in tunel poate comprima nervul, cum ar fi o vena varicoasa, un chist ganglionar, tendinita si ciocuri osoase artritice; o leziune sau traumatism, cum ar fi o entorsa gleznei, poate produce inflamatia si umflarea sau apropierea tunelului, rezultand compresia nervului; bolile sistemice, cum ar fi diabetul zaharat sau artrita pot provoca umflarea, comprimand astfel nervul.

Pacientii cu sindrom de tunel tarsian experimenteaza unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: furnicaturi, senzatie de arsura sau o senzatie similara cu un soc electric; amorteala; durere, inclusiv durere de fulgeratoare. Simptomele sunt de obicei simtite pe partea interioara a gleznei si/sau pe partea de jos a piciorului. La unele persoane, simptomul poate fi izolat si poate apararea intr-un singur loc. In altii, se poate extinde la calcai, arc si degetele de la picioare. Uneori simptomele sindromului apar brusc. Adesea, ele sunt introduse sau agravate de suprasolicitarea piciorului, cum ar fi statul in picioare prelungit, mersul pe jos, exercitarea sau incepere unui nou program de exercitii. Daca este lasata netratata, boala progreseaza si poate duce la leziuni permanente ale nervilor. In plus, deoarece simptomele sindromului de tunel tarsan pot fi confundate cu alte conditii, evaluarea corecta este esentiala, astfel incat cu un diagnostic corect se poate face si un tratament adecvat.

Ce se urmareste prin tratamentul sindromului tunel tarsian?
Obiectivele urmarite de recuperare in sindromul de tunel tarsian includ: ameliorarea durerii; scaderea inflamatiei; ameliorarea simptomelor; mentinerea mobilitatii articulare; prevenirea redorilor; mentinerea fortei musculare; corectarea pozitiilor vicioase; reeducarea echilibrului.

In ce consta concret recuperarea in sindromul tunel tarsian?
Inceperea tratamentului necesita o programare telefonica pentru o evaluare initiala facuta de catre un fizioterapeut. Aceasta programare are rolul de a evalua conditia dumneavoastra, de a stabili obiectivele recuperarii si de a alcatui programul individual pe baza obiectivelor elaborate. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie. Recuperarea se face cu ajutorul terapiei combinate adica: kinetoterapie ce presupune exercitii pasive, active, mobilizari, exercitii izometrice, cu rezistenta, tehnici de facilitarea neuroproprioceptiva pentru mentinerea amplitudinii articulare si pentru cresterea fortei musculare, si altele; electroterapia cu rolul de a reduce durere, inflamatia, de a stimula si decontractura musculatura; laserterapia previne aparitia redorilor, inlatura aderentele; masajul terapeutic este relaxant, calmant, tonifiant si un bun vasculotrofic. Aceste terapii au rolul de crestere a randamentului recuperarii sindromului de tunel tarsian.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare