AfectiuniSindromul Tietze reprezinta o forma comuna de inflamare a cartilajului la locul de jonctiune al coastelor cu cartilajele lor, sau al coastelor cu sternul. Inflamatia poate implica mai multe zone de cartilaj de pe ambele parti ale sternului dar de obicei este doar pe o parte. Este caracterizat de o sensibilitate si durere la nivel, mai este numit sindrom de jonctiune costocondrala sau condrita costala. Cauzele costocondritei nu sunt cunoscute si pot implica mai multi factori. Care sunt cauzele frecvente ale sindromului Tietze?
Cauzele posibile includ ereditatea (predispozitia genetica), virusurile si traumatismele (prejudiciu). Costocondrita poate fi o conditie independenta sau, uneori, poate fi o caracteristica a unei tulburari mai raspandite. Exemple de boli care pot caracteriza costocondrita includ: fibromialgia, artrita psoriazica, spondilita anchilozanta, artrita reactiva, artrita reumatoida, lupusul si boala inflamatorie intestinala (cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn). Debutul durerii poate fi treptat sau brusc si se poate raspandi si afecta bratele si/sau umeri. Sindromul Tietze este considerat un sindrom benign. Semne si simptome. In cazul in care imbinarea costochondrala se inflameaza, aceasta poate duce la dureri ascutite in piept si sensibilitate. Durerea poate fi agravata de: o anumit postura, cum ar fi culcat; presiune pe piept, cum ar fi purtarea centurii de siguranta sau imbratisarea cuiva; respiratia profunda, tusea si stranutul; activitatea fizica. In cazurile de sindrom Tietze, pot exista, deasemenea, umflaturi.

Ce se urmareste prin tratamentul sindromului Tietze?
Obiectivele de tratament in sindromul Tietza innclud: reducerea inflamatiei; ameliorarea durerilor; mentinerea amplitudinilor articulare normale; reeducare respiratorie; mentinerea flexibilitatii si a mobilitatii articulare; corectarea pozitiilor vicioase; mentinerea sau cresterea fortei si rezistentei musculare.

In ce consta concret recuperarea in sindromul Tietze?
In vederea inceperi tratamentului recuperator trebuie sa va faceti in prealabil o programare telefonica pentru o eveluare initiala facuta de catre un fizioterapeut. Acesta are in vedere starea in care va aflati, va stabili obiectivele programului recuperator si va elabora acest program pe baza obiectivelor stabilite anterior. Veti primi toate informatiile de care aveti nevoie si consilierea necesara. Programul de tratament se bazeaza pe terapia combinata datorita beneficiilor aduse de aceasta. Kinetoterapia vizeaza reducerea inflamatiei prin exercitii de relaxare, active, active cu rezistenta, gimnastica Bobath, mobilizari, crioterapie, etc. Electroterapia cu scopul de a reduce inflamatia, durerea si de a stimula musculatura. Laserterapia actioneaza asupra inflamatiei producand o hiperemie locala si grabind procesul de vindecare a tesuturilor. Masajul teraputic este sedativ, calmant, tonifiant si relaxant. Prin intermediul acestor terapii combinate crestem randamentul recuperarii si scurtam durata acesteia.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare