AfectiuniSindromul Raynaud reprezinta o afectiune comuna care afecteaza alimentarea cu sange a anumitor parti ale corpului, de obicei degetele de la maini si de la picioare. Provoaca unele zone ale corpului sa se simta amortite si reci ca raspuns la temperaturi scazute sau stres. In sindromul Raynaud, arterele mai mici de sangele care aprovizioneaza pielea, se ingusteaza, limitand circulatia sangelui in zonele afectate (vasospasm). Care sunt cauzele frecvente ale sindromului Raynaund?
Femeile au mai multe sanse decat barbatii de a suferi de boala Raynaud, deasemenea, aceasta este cunoscuta sub numele de Raynaud sau fenomenul, sindromul Raynaud. Este mai frecventa la persoanele care locuiesc in climate mai reci. Semnele si simptomele sindromului Raynauds depind de frecventa, durata si severitatea spasmelor vaselor de sange care stau la baza tulburarii. Semnele si simptomele includ: degete de la maini si picioare reci; modificari de culoare ale pielii, ca raspuns la frig sau stres; senzatie de amorteala sau dureri, intepaturi la incalzire sau de stres. In timpul unui atac de Raynauds, zonele afectate ale pielii, de obicei, se albesc. Apoi, zonele afectate adesea se albastresc si se simt reci si amortite. Apoi pe masura ce se incalzesc si se imbunatateste circulatia, zonele afectate se pot transforma in rosu, palpita, furnica sau se umfla. Ordinea modificarii de culoare nu este aceeasi pentru toata lumea si nu toata lumea experimenteaza toate cele trei culori.

Desi Raynaud afecteaza cel mai frecvent degetele si degetele de la picioare, conditia poate afecta, deasemenea alte zone ale corpului, cum ar fi nasul, buzele, urechile si chiar sfarcurile. Dupa incalzire, este posibil sa dureze 15 minute pentru ca fluxul normal de sange sa revena in zona. Nu se intelege complet cauza atacurilor Raynauds, dar vasele de sange la nivelul mainilor si picioarelor par a se exagera la temperaturile reci sau la stres. Cu Raynauds, vasele de sange din spasm, arterele la degete intra in vasospasm atunci cand sunt expuse la frig sau stres, producand ingustarea vaselor si limitarea temporara a alimentarii cu sange. De-a lungul timpului, aceste artere mici se pot ingrosa usor, limitand si mai mult fluxul de sange. Temperaturile scazute sunt cel mai probabil cauza declansatoare a unui atac. Expunerea la frig, cum ar fi punerea mainile in apa rece, luand ceva de la un congelator sau contactul cu aerul rece, este un factor declansator, cel mai probabil. Pentru unele persoane, stresul emotional poate provoca un episod de Raynauds. Cauza fenomenului Raynaud primar ramane necunoscuta. Cauzele posibile pentru Raynaud secundar pot fi impartite in mai multe categorii, inclusiv urmatoarele: locul de munca; hematologice; colagenul vascular (autoimun); induse de medicatie; diverse sindroame, cum ar fi: boala Fabry, feocromaciton, adenocarcinom pulmonar, acromegalie, sindromul de tunel carpian.

Ce se urmareste prin tratamentul sindromului Raynaund?
Obiectivele recuperarii sunt: ameliorarea simptomelor; imbunatatirea circulatiei periferice; imbunatatirea fortei musculare a membrelor; imbunatatirea respiratiei; corectarea pozitiilor vicioase.

In ce consta concret recuperarea in sindromul Raynaund?
Pentru a incepe programul de recuperare al sindromului Raynaud trebuie sa va faceti o programre telefonica pentru o evaluare initiala facuta de un fizioterapeut la cabinetul de kinetoterapie. Aceasta evaluare are scopul de a analiza situatia in care sunteti, de a stabili obiectivele programului de recuperare si de a-l elabora. Veti primi din partea fizioterapeutului toata consilierea de care aveti nevoie si raspuns la intrebarile dumneavoastra. Tratamentul recuperator se axeaza pe conceptul de terapie combinta (kinetoterapie, electroterapie, masaj terapeutic si laserterapie) deoarece efectele sunt maximizate astfel. Si ne dormim o recuperare completa si calitativa. Kinetoterapia urmareste imbunatatirea circulatie sanguine prin exercitii de pompa musculara, exercitii de relaxare; exercitii active; mers; exercitii active cu rezistenta; exercitii izometrice; gimnastica pasive Burger; bicicleta, stepper si altele. Electroterapia stimuleaza musculatura si imbunatateste circulatia sangelui in zona afectata. Laserterapia actioneaza asupra cauzei producand o hiperemie locala si facilitand hranirea si circulatia sangelui in zona. Masajul terapeutic este calmant, relaxant, stimuleaza circulatia sanguina si cea limfatica si tonifiaza muschii.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare