AfectiuniMuschii scaleni sunt un grup de trei muschi la care se adauga unul rudimentar, ei sunt situati in profunzime, pe partile laterale ale gatului, formand un acoperis orificiului superior al toracelui. Muschii scaleni constau in: muschiul scalen anterior, mic, mijlociul si posterior. Datorita pozitiei si raporturilor pe care le au, muschii scaleni, daca sunt afectati, iritati si contractati, pot avea implicatii foarte mari in buna functionare a intregului organism. Care sunt cauzele frecvente ale sindromului muschi scalen?
Muschii scaleni sunt un factor care contribuie la sindromul de apertura toracica precum si a gatului, umarului, pieptului, spatelui si dureri superioare de brat. Simptome asociate cu sindromul muschilor scaleni sunt: durere in umar care iradiaza pe mijlocul spatelui superior spre omoplat; durere superioara in muschii pieptului; durere in josul bratului, in mana, degetul mare si aratator; nelinste musculara, similara cu sindromul picioarelor nelinistite, simtita in gat si in umar; ocazional dureri in partea din spate a gatului. Puteti utiliza mschii scaleni cand inclinati capul, cand rotiti capul intr-o parte si in alta si cand respirati.

Contractia muschilor scaleni de aceeasi parte, inclina coloana cervicala de partea lor; contractia scalenilor de ambele parti, mareste rigiditatea coloanei cervicale, stabilizand-o si echilibrand-o; ridica toracele si devin muschi inspiratori ( in inspiratia fortata); contractia scalenilor anteriori, flexeaza, inclina inainte coloana cervicala. Cauzele includ: comprimarea sau frecarea nerviilor si vaselor de sange din cauza anomaliei de pozitie sau insertiei muschiului scalen anterior; postura gresita si obezitate; accidente de masina si alte leziuni traumatice pot comprima vasele si nervii; suprasolicitarea umerilor si bratelor.

Ce se urmareste prin tratamentul sindromului muschi scalen?
Obiectivele urmarite in recuperarea sindromului muschilor scaleni includ: ameliorarea durerii; reducerea inflamatiei; decontracturarea musculaturii; imbunatatirea mobilitatii articulare; mentinerea fortei musculare; corectarea pozitiilor vicioase.

In ce consta concret recuperarea in sindromul muschi scalen?
Pentru a incepe programul de tratament este nevoie de o programare telefonica initiala in vederea unei evaluari. In cadrul acestei evaluari initiale facute de fizioterapeut, vi se stabilesc obiectivele tratamentului si se analizeaza situatia in care va aflati. Veti primi toata consilierea necesara si raspunsuri la intrebarile pe care le aveti. Tratamentul recuperator al sindramului de muschi scaleni este facut prin intermediul terapiei combinate, ce se bazeaza pe kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Kinetoterapia urmareaste ameliorarea durerilor, tratarea contracturilor si mentinerea mobilitatii gatului prin exercitii pasive, active, cu rezistenta, izometrice, tractiuni, mobilizari, tehnici de facilitare musculara si articulara, tehnici de relaxare musculara. Electroterapia cu scop decontracturant, miorelaxant, antiinflamator si antalgic. Laserterapia produce hiperemie locala si grabeste vindecarea, regenerarea si hranirea tesuturilor. Masajul terapeutuc este un bun calmant, amelioreaza durerea, tonifiaza si decontractureaza muschii. Tratamentul prin terapie combinata imbunatateste randamentul recuperarii si durata acestuia.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare