AfectiuniSindromul piriformis reprezinta o tulburare neuromusculara mai putin frecventa, care este cauzata in momentul in care muschiul piriformis comprima nervul sciatic. Muschiul piriformis este un muschi plat, alingit situat langa fesa in partea de sus a articulatiei soldului. Care sunt cauzele frecvente ale sindromului muschi piriform?
Acest muschi este important in efectuarea miscararilor din partea inferioara a corpului, deoarece stabilizeaza articulatia soldului, ajuta la intinderea si rotatia coapselor. Acest lucru ne permite sa meargem, sa trecem greutatea de pe un picior pe altul si sa ne mentinem echilibrul. Acesta este, deasemenea, utilizat in sporturi care implica ridicarea si rotirea coapselor, pe scurt, in aproape fiecare miscare a soldurilor si picioarelor. Nervul sciatic fiind un nerv gros si lung al organismului, trece pe langa sau prin muschiul piriformis, se duce in jos pe partea posterioara a piciorului si eventual, se ramifica in nervi mai mici, care se termina in picioare. Spasmul muschiului piriformis poate cauza compresia nervului. Cauzele exacte ale sindromului piriformis sunt necunoscute, cauzele suspectate includ: spasme musculare in muschiul piriformis, fie din cauza iritarii muschiului sau a unei structuri din apropiere, cum ar fi articulatiile sacroiliace sau soldul; contractura musculara, ca raspuns la leziune sau spasm; umflarea muschiului piriformis, din cauza leziunii sau spasmului; sangerarea muschiului piriformis.

Oricare dintre aceste cauze sau o combinatie a lor pot cauza sau afecta muschiul piriformis (cauzand dureri in fesa) si pot afecta nervul sciatic adiacent (care provoaca durere, furnicaturi, amorteala in partea din spate a coapsei, gambei sau piciorului). Simptomele sindromului piriformis. Cel mai frecvent, pacientii descriu sensibilitate acuta in fesa si durere sciatica, pe partea din spate a coapsei, gambei si piciorului. Simptomele tipice ale sindromului piriformis pot include: durere in fesa; durere sciatica, pe partea posterioara a coapsei, gambei si piciorului; durere la mersul pe jos, urcatul scrilor sau a unei pante; durerecrescuta dupa o sedere inldelungata; reducerea amplitudinii de miscarea in articulatia soldului. Simptomele sindromului piriformis devin adesea mai rele dupa o sedere prelungita, mers pe jos si se pot ameliora la culcatul pe spate.

Ce se urmareste prin recuperarea sindromului muschi piriform?
Obiectivele recuperarii sindromului de muschi piriformis sunt: reducerea durerilor; ameliorarea simptomelor; imbunatatirea amplitudinii de miscare; mentinerea fortei si rezistentei musculare; cresterea antrenamentului la efort; reeducare echilibrului; obtierea stabilitatii; respectarea regulilor de igiena a soldului.

In ce consta concret recuperarea sindromului muschi piriform?
Pentru inceperea tratamentului trebuie sa va faceti o programare telefonic in vederea obtinerii unei evaluari initiale facute de catre un fizioterapeut. Acesta va ofera consilierea de care aveti nevoie, va evalueaza starea, stabileste obiectivele recuperarii si elaboreaza programul de exercitii individuale. Terapia de recuperare se axeaza pe kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Toate aceste terapii se numesc terapii combinate si cu ajutorul lor crestem randamentul si eficienta programului recuperator in sindromul de muschi piriformis. Kinetoterapia se axeaza pe exercitii de stretching, active, izometrice, gimnastica Burger, programul Williams, exercitii de relaxare musculara, si altele. Electroterapia reduce durerea, inflamatia, decontractureaza musculatura si o stimuleaza. Laserterapia actioneaza asupra cauzei sedand durerea, imbunatatind circulatia si grabind vindecarea. Masajul teraputic calmeaza, relaxeaza, decontractureaza, tonifiaza si stimuleaza tesuturile, ajutand la ameliorarea simptomelor si grabind vindecarea.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare