AfectiuniSindromul de hipertensiune intracraniana (HI) inseamna presiune anormal de mare in interiorul craniului, care se poate intampla brusc sau construi in timp. Este o conditie mai putin frecventa, cu multe cauze posibile si diferite. Care sunt cauzele frecvente ale sindromului de hipertensiune intracraniana?
Atunci cand tensiunea din interiorul cutiei craniene depaseste valorile normale pentru varsta se produce hipertensiunea intractraniana. Cresterea presiunii se datoreaza proceselor expansive (abcese, hematoame, tumori) sau cresterii volumului sectoarelor intractraniene: parenchimatos (edem cerebral), lichidian (hidroencefalie) sau vascular (vasodilatatie arteriala sau veoasa). Poate evolua spre compresiunea trunchiului cerebral si chiar deces. Hipertensiunea intracraniana apare atunci cand starea se aprinde rapid, de exemplu ca rezultat al unui traumatism cranian, accident vascular cerebral sau abces sever. Cauzele posibile ale hipertensiunii incracraniene cronice includ: tumoare pe creier cum ar fi un gliom sau meningiom; infectie a creierului, cum ar fi meningita sau encefalita; hidrocefalie, care este o acumulare de lichid in cavitatile creierului; anomalii ale vaselor sanguine, cum ar fi fistula sau malformatia arteriovenoasa (o conexiune anormala intre o artera si o vena); coagularea sangelui in una dintre venele mari ale creierului cunoscuta ca tromboza sinusului venos, de obicei cauzata de o infectie sau deshidratare severa. Sindromul de hipertensiune intracraniana idiopatica inseamna ca nu exista nici un motiv evident pentru hipertensiuna intracraniana. Acesta este cel mai frecvent observat la femeile supraponderale, expertii nu inteleg pe deplin legatura dintre excesul de greutate si hipertensiunea intracraniana. Dar pierderea in greutate poate ajuta, uneori, la reducerea simptomelor. Hipertensiunea intracraniana idiopatica este deasemenea, asociata cu: problemele hormonale, cum ar fi deficitul de vitamina D, sindromul Cushing, hipoparatiroidismul, tiroida inactiva si tiroida hiperactiva; anumite medicamente, inclusiv tetraciclina, medicamente, steroizi, nitrofurantoin si contraceptivele orale; policitemia vera (cu prea multe celule rosii din sange); anemia feripriva; insuficienta renala cronica; lupusul (o problema cu sistemul imunitar). Cele mai importanate simptome ale hipertensiunii intracraniene sunt: varsaturile, cefaleea si edemul papilar. Evolutia acestui sindrom este spre agravare, presiunea este in continua crestere iar mecanismele compensatorii vor fi depasite. Pot aparea atrofii cerebrale in cazul sindromului cronic si chiar moartea.

Ce se urmareste prin recuperarea sindromului de hipertensiune intracraniana?
Obiectivele urmarite in recuperarea hipertensiunii intracraniene sunt: ameliorarea simptomelor; scaderea in greutate; reducerea presiunii intracraniene; reducerea dureriilor si a inflamatiei; reeducare respiratorie; imbunatatirea schimbului de oxigen; prevenirea deteriorarii cerebrale; mentinerea flexibilitatii musculaturii capului, gatului si a intregului corp.

In ce consta concret recuperarea sindromului de hipertensiune intracraniana?
Tratamentul kinetic este adaptat nevoilor dumeavoastra, vizeaza relaxarea musculaturii capului, gatului si spatelui prin aplicarea tehnicilor de facilitare neuroproprioceptiva in special hold-relax, cu rezistenta moderata; exercitii de remobilizare a capului, gatului si colanei; exercitii de stretching; exercitii pentru mentinerea elasticitatii si flexibilitatii tesuturilor si muschiilor; exercitii respiratorii, tehnici de reducere a presiunii, etc. Electroterapia si laserterapia actioneaza in profunzime, au efect de reducere a durerii si inflamatiei, vasculotrofic, hiperemiant. Masajul terapeutic actioneaza asupra sistemului muscular, osos, limfatic si circulator asupra pielii, articulatiilor si a ligamentelor. Se obtin efecte de tonifiere a pielii, de modelare a structurii fizice. La un nivel mai profund masajul actioneaza prin stimularea si armonizarea activitatii organelor interne. Imbinarea acestor terapii poarta numele de terapie combinata si ea imbunatateste rezultatele recuperarii in sindramul de hipertensiune intracraniana.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare