AfectiuniInflamatia reprezinta un raspuns de protectie localizat, provocat de un prejudiciu sau distrugerea tesuturilor, care serveste pentru a distruge agentul prejudiciabil si tesutul ranit. Inflamatia este coniderata inamicul numarul unu al organismului, tocmai de aceea este importanta lupta impotriva ei. Care sunt cauzele frecvente ale inflamatiei?
Semnele clasice ale inflamatiei acute sunt: durere (dolor), caldura (calor), inrosire (rubor), umflare (tumor) si pierderea functiei. Raspunsul inflamator poate fi provocat factorii fizici, chimici si de agenti biologici. Inclusiv traumatisme mecanice, expunerea la cantitati excesive de lumina solara, raze X si materiale radioactive, produse chimice corozive, caldura excesiva si frig. Sau prin agenti infectiosi, cum ar fi: bacterii, virusi si alte microorganisme patogene. Desi acesti agenti infectiosi pot produce inflamatii, infectiile si inflamatiile nu sunt sinonime. Semnele clasice ale inflamatiei sunt caldura, roseata, edem, durere si pierderea functiei.

Acestea sunt manifestari ale schimbarilor fiziologice care au loc in timpul procesului inflamator. Cele trei componente majore ale acestui proces sunt: 1 - modificari ale calibrului vaselor de sange si a ratei fluxului sanguin (modificari hemodinamice); 2 - permeabilitate capilara crescuta; 3 - exudat de leucocite. Modificarile hemodinamice incepe la scurt timp dupa prejudiciu si progreseaza variabil in functie de gradul acestuia. Incepe cu dilatarea arteriolelor si deschiderea unor noi capilare si paturi venulare in zona. Acest lucru duce la un flux accelerat de sange, responsabil pentru semnele de caldura si roseata. Urmeaza permeabilitatea crescuta a microcirculatiei, care permite scurgeri de lichid bogat in proteine din vasele de sange mici in compartimentul lichidului extravascular, ce provoaca edemul inflamator. Este foarte important sa scadem inflamatia deoarece procesul inflamator reprezinta substratul imbolnavirilor si slabirii imunitatii organismului. Acesta antreneaza reactii ce pot duce in mai multe directii.

Ce se urmareste prin recuperarea inflamatiei?
Obiectivele urmarite pentru scaderea inflamatiei includ: scaderea durerii si a edemului; stabilirea si localizarea cauzei si reducerea simptomelor; scaderea procesului inflamator; cresterea fortei musculare; imbunatatirea circulataiei sanguine si limfatice; respectarea regulilor de igiena.

In ce consta concret recuperarea inflamatiei?
In vederea inceperii tratamentului de scadere a inflamatiei este necesar sa va faceti o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare initiala facuta de un fiziokinetoterapeut. Acesta analizeaza situatia in care va aflati, va ofera consilierea necesara, stabileste obiectivele terapeutice si alcatuieste planul de tratament. Pe baza obiectivelor se eleboreaza planul de tratament kinetic.

Tratamentul se bazeaza pe electroterapie bine cunoscuta pentru efectele sale de reducere a durerii, a inflamatiei, de stimulare musculara si decontracturare. Laserterapia ce are efect sedativ, rupe placile aderentiale si lupta impotriva inflamatiei. Masajul terapeutic este puternic relaxant, destresant si stimuleaza circulatia limfatica si pe cea sanguina. Dar baza scaderii procesului inflamator o constituie exercitiul fizic, se fac mobilizari, manipulari, exercitii pasivo-active, active, active cu rezistenta, tehnici si metode cunoscute de relaxare si stimulare musculara, exercitii la aparate, cu mingi, etc. Toate aceste terapii se numesc terapii combinate si ele imbunatatesc randamentul tratamentului si scurteaza timpul de vindecare.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare