AfectiuniTendonul patelar functioneaza cu muschii din partea din fata a coapsei - cvadriceps - pentru a indrepta piciorul. Desi oricine isi poate rani tendonului patelar, rupturile sunt mai frecvente in randul persoanelor de varsta mijlocie care alearga, practica sarituri sau sport. Ruptura completa a tendonului patelar este un prejudiciu care duce la imobilizare. Aceasta ruptura necesita de obicei o interventie chirurgicala pentru a recastiga functia completa a genunchiului. Tendonul ataseaza muschii la oase. Tendonul patelar ataseaza partea inferioara a rotulei (patela) in partea de sus a tibiei (tibie). Acesta este de fapt un ligament care se conecteaza la doua oase diferite, rotula si tibie. Rotula este atasata la muschii cvadriceps de tendonul cvadricipital. Lucrand impreuna, muschii cvadriceps, tendonul cvadricipital si tendonul patelar indrepta genunchiul Care sunt cauzele frecvente ale rupturii de tendon patelar?
Atunci cand un tendon patelar se rupe exista adesea o senzatie de rupere sau de pocnitura. Durerea si umflatura de obicei urmeaza. Simptome suplimentare includ: o adancitura in partea de jos a rotulei in cazul in care tendonului patelar se rupe; vanatai; sesibilitate; crampe; rotula se poate deplasa in sus, pe coapsa, deoarece nu mai este prinsa pe tibie; nu puteti indrepta genunchiul; dificultate la mers deoarece genunchiul este flectat. Este nevoie de o forta foarte puternica pentru a rupe tendonul patelar. Impactul direct pe partea din fata a genunchiului, o cadere sau o alta lovitura este o cauza a rupturii. Un tendon patelar slabit este mult mai probabil sa se rupa. Mai multe lucruri pot duce la slabirea tendonului, cum ar fi tendinita patelara. Boli cronice, tendoanele slabite pot fi, deasemenea, cauzate de boli care perturba alimentarea cu sange. Bolile cronice care pot slabi tendonul includ: insuficienta renala cronica; apolipoproteina; artrita reumatoida; lupusul eritematos sistemic; diabetul zaharat; infectiile; bolile metabolice.

Ce se urmareste prin recuperarea rupturii de tendon patelar?
Obiectivele recuperarii rupturii de tendon patelar sunt: reducerea durerii de la nivelul genunchiului; cresterea fortei musculare a membrului inferior afectat; cresterea mobilitatii articulare a genunchiului; imbunatatirea nivelului functional al genunchiului; prevenirea tulburarilor trofice si circulatorii de la nivelul genunchiului; tonifierea muschilor membrului inferior, in special cvadriceps si ischiogambieri; recastigarea mobilitatii genunchiului; cresterea amplitudinii de miscare pe flexie si extensie a genunchiului.

In ce consta concret recuperarea rupturii de tendon patelar?
Pentru inceperea tratamentului este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare initiala individuala. Aceasta evaluare este facuta de un fiziokinetoterapeut. Acesta va va stabili obiectivele programului individual de recuperare. Vi se va stabili planul individual de tratament, vi se va analiza situatia concreta in care va aflati si veti primi consilierea necesara. Programul recuperator se bazeaza pe terapia combinata ce imbina kinetoterapia, masajul terapeutic, electroterapia si laserterapia. Kinetoterapia presupune mobilizari, exercitii de tonifiere a musculaturii slabe, exercitii active si cu contrarezistenta, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii cu scripete, bicicleta, stepper, banda, exercitii cu mingi, crioterapie. Electroterapia ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, decontractureaza, masajul este relaxant, calmant, sedativ, aduce o stare de confort si tonifica. Laserterapia imbunatateste circulatia sanguina are efect vasculotrofic si rezorbtiv. Terapia combinata creste randamentul tratamentului de recuperare in ruptura tendonului patelar deoarece aceasta combinatie de efecte grabeste vindecarea si rezultatele obtinute.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare