AfectiuniRuptura de tendon Achilian este o leziune care afecteaza partea din spate a piciorului. Aceasta apare cel mai frecvent la persoane care practica sport de agrement, in general la varsta mijlocie. Tendonul lui Achile este un cordon fibros puternic care conecteaza muschii din partea din spate a gambei la osul calcaiului. Daca va intindeti excesiv tendonul lui Ahile, se poate rupe complet sau doar partial. In momentul rupturii ati putea simti o pocnitura urmata de o durere ascutita imediata, in partea din spate a gleznei si a membrului inferior, care este de natura sa afecteze capacitatea de a merge in mod corespunzator. Care sunt cauzele frecvente ale rupturii de tendon ahilean?
Tendonul ahilian este cel mai gros si puternic tendon din corp, dupa cum si muschii picioarelor reprezinta cea mai puternica grupa musculara din corp. Aceasta structura este solicitata in timpul statului pe degetele picioarelor, mersului, alergatului si saritului. Asupra tendonului este supusa intreaga greutate corporala a unei persoane, la fiecare pas. In functie de viteza, teren si greutatea suplimentara (transportata), tendonul lui Ahile poate fi supus la o greutate de pana la 3-12 ori greutatea corpului unei persoane in timpul unui sprint.

Desi este posibil sa nu ai semne sau simptome ale rupturii de tendon Achilian cei mai multi oameni experimenteaza: dureri severe si umflaturi in apropierea calcaiul; incapacitatea de a indoi piciorul sau a "impinge"; incapacitatea de a sta pe degetele de la piciorul ranit. Te bazezi pe tendon aproape de fiecare data cand muti piciorul. Ruptura tendonului ahilian se intalneste de cele mai multe ori in urma suprasolicitarii zonei in care este amplasat tendonul. Cauzele comune sunt: cresterea efortului in timpul practicarii unui sport; mersul pe teren accidentat; caderea de la inaltime.

Ce se urmareste prin recuperarea rupturii de tendon ahilean?
Obiectivele urmarite in recuperarea rupturii de tendon Achilian includ: reducerea durerii; prevenirea retracturii tendonului; combaterea aderentelor; activarea circulatiei sangvine si limfatice care prin fenomenul de vasoconstrictie si vasodilatatie stimuleaza schimburile nutritive locale si favorizeaza evacuarea rezidurilor metabolice acumulate; stimularea regenerarii celulelor, influentand favorabil procesele de vindecare ale cicatricelor; imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii articulare; cresterea fortei si rezistentei musculare; corectarea pozitiilor vicioase; reeducarea mersului; obtinerea stabilitatii.

Pentru inceperea tratamentului este bine sa va programati la o sedinta de evaluare terapeutica individuala. Aceasta sedinta este facuta de un fiziokinetoterapeut. El va explica ceea ce presupune tratamentul rupturii de tendon Achilian si vi se vor stabili obiectivele programului de tratament. Veti avea parte de toata consilierea necesara si se va alcatui programul individual de tratament pe baza obiectivelor stabilite.

In ce consta concret recuperarea rupturii de tendon ahilean?
Tratamentul rupturii de tendon Achilian se bazeaza pe mobilizari, tractiuni, manipulari, exercitii izometrice, mobilizari ale degetelor, controlul staticii in oglinda; exercitii cu mingi, aparate, stepper, electroterapie si masaj terapeutic. Abordam terapia combinata datorita rezultatelor benefice obtinute. Masajul are rolul de combatere a retracturilor si nodozitatilor prin activarea resorbtiei infiltratelor sau a depozitelor patologice, celulite, noduli fibrosi. Electroterapia stimuleaza musculatura, reduce durerea si inflamatia. Laserterapia actioneaza in profunzine, are efect sedativ, vasculotrofic si antalgic, iar kinetoterapia vizeaza exercitii de recuperare a deficitului, de imbunatatire a fortei si a rezistentei musculare. Terapia combinata imbunatateste rezultatele recuperarii in ruptura de tendon Achilian si aduce un plus calitatii vietii pacientului.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare