AfectiuniRetinaculul patelar este un tendon al genunchiului care traverseaza articulatia acestuia pe partea mediala si pe partea laterala a patelei. Acesta joaca un rol important in formarea capsulei fibroase a genunchiului si in prelungirea articulatiei genunchiului. Extinderea articulatiei genunchiului prin retinaculul patelar este vitala pentru miscari, cum ar fi mersul pe jos, rulatul si lovirea mingii. Este o ramura a tendonului de insertie a femurului cvadricipital care traverseaza genunchiul pe partea mediala si laterala a patelei. Care sunt cauzele frecvente ale rupturii de retinacul patelar?
Cele mai multe dintre fibrele retinaculului patelar provin din regiunea femurala. Din regiunea femurala, se extind oblic peste partea mediala si laterala a genunchiului anterior, intre marginea mediala si laterala a patelei. La capatul sau inferior, retinaculul patelar medial se insera pe epicondilul medial al tibiei si cel lateral pe epicondilul lateral al tibiei. Ca toate celelalte tendoane, retinaculul patelar medial si cel lateral este format din tesut conjunctiv dens, regulat. Multe fibre de colagen puternice din acest tesut sunt aranjate intr-un model regulat pe axa lor verticala. Rezultatul este un tesut incredibil de puternic in axa verticala. Intre fibrele de colagen sunt niste fibre de elastina pentru a oferi elasticitate la tesutul, precum si celule fibroblaste care produc fibre noi de colagen pentru a inlocui fibre rupte si uzate. In cazul rupturii de retinacul patelar pacientii experimenteaza: dureri severe si umflaturi in apropierea patelei; incapacitatea de a indoi sau indrepta piciorul sau a "impinge"; incapacitatea de a sta pe degetele de la piciorul ranit; instabilitate.

Ce se urmareste prin recuperarea rupturii de retinacul patelar?
Ruptura se intalneste de cele mai multe ori in urma suprasolicitarii zonei in care este amplasat tendonul. Cauzele comune sunt: cresterea efortului in timpul practicarii unui sport; caderea de la inaltime; traumatisme directe; accidente de masina sau motocicleta; infectii; afectiuni reumatismele degenerative.

Obiectivele de recuperare urmarite in tratarea rupturii retinacului patelar includ: reducerea durerii; prevenirea retracturii tendonului; activarea circulatiei sangvine si limfatice care prin fenomenul de vasoconstrictie si vasodilatatie stimuleaza schimburile nutritive locale si favorizeaza evacuarea rezidurilor metabolice acumulate; imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii articulare; cresterea fortei si rezistentei musculare; corectarea pozitiilor vicioase; reeducarea mersului; obtinerea stabilitatii.

In ce consta concret recuperarea rupturii de retinacul patelar?
Daca vreti sa incepeti recuperarea trebuie sa va faceti o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare initiala individuala facuta de un fiziokinetoterapeut specializat. Veti primi consiliere, vi se va analiza starea, se vor stabili obiectivele de recuperare si programul de tratament pe baza acestor obiective. Tratamentul se axeaza pe terapia combinata ce imbina kinetoterapia, electroterapia, laserterapia si masajul terapeutic datorita eficientei acestora. Rezultatele obtinute datorita acestor terapii sunt superioare decat daca am folosi o singura terapie. Terapia prin miscare urmareste recuperarea functiei pierdute a retinacului patelar prin mobilizari, exercitii pasive, active, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii izometrice, la aparate, cu scripeti, etc. Electroterapia are efect de reducere a durerii si a inflamatiei dar si de stimulare musculara. Laserterapia grabeste procesul de vindecare si nutritia tesuturilor. Masajul terapeutic este relaxant, destresant, tonifiant si un bun sedativ.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare