AfectiuniPrin pozitia sa, prin rolul sau in biomecanica statica si dinamica a membrului inferior, ca si prin slaba sa acoperire cu tesuturi moi, genunchiul este deosebit de predispus si vulnerabil atat la traumatismele directe, cit si la cele indirecte. La nivelul articulatiei genunchiului, capsula articulara, ligamentul incrucisat anterior, ligamentul incrucisat posterior, ligamentul colateral intern, ligamentul colateral extern, ligamentul anterior (rotulian) si ligamentul posterior il stalilizeaza pasiv si ii limiteaza anumite miscari. Care sunt cauzele frecvente ale rupturii de ligament colateral?
Ligamentele colaterale (ligamentul colateral medial si ligamentul colateral lateral) au rolul de a asigura stabilitate articulara in extensie a genunchiului. Ligamentul colateral medial poate fi intins excesiv sau rupt in cazul in care se aplica o forta mare pe partea externa a genunchiului care-l impinge spre interior sau cand genunchiul este rasucit violent. Daca s-a produs o leziune la nivelul ligamantului colateral median pot sa apara urmatoarele simptome: durere si umflatura pe partea interioara a genunchiului, senzatie de instabilitate a genunchiului, umflatura se extinde la nivelul intregului genunchi in 1-2 zile de la leziune, rigiditatea genunchiului, dificultate sau durere la intins sau indoit genunchiul, mers, stat jos, ridicat de pe scaun sau urcat scari. Ligamentul colateral lateral poate fi intins excesiv sau rupt daca este aplicata o forta mare pe partea interna a genunchiului care-l impinge spre exterior sau in cazul in care genunchiul este indreptat prea repede sau fortat. O leziune la nivelul ligamentului colateral lateral va poate determina urmatoarele simptome: durere, sensibilitate la palpare, umflatura la nivelul partii exterioare a genunchiului, senzatie de blocaj la nivelul genunchiului. Durerea va poate determina sa schiopatati. In cazul unei intinderi sau rupturi a ligamentului colateral lateral sau a ligamentului colateral median tratamentul consta in fiziokinetoterapie sau interventie chirurgicala urmata de fiziokinetoterapie, in functie de gravitatea leziunii. Daca leziunea nu este tratata corespunzator si la timp poate sa determine o instabilitate a articulatiei genunchiului care creste riscul accidentarilor ulterioare.

Ce se urmareste prin recuperarea rupturii de ligament colateral?
Obiectivele principale in tratarea unei leziuni de acest gen sunt reducerea durerii si inflamatiei prin fizioterapie, imbunatatirea mobilitatii, fortei, flexibilitatii, echilibrului, stabilitatii, coordonarii si restabilirea agilitatii la nivelul membrului inferior prin kinetoterapie, reintegrare socio-profesionala. In cadrul kinetoterapiei se folosesc mobilizari pasive si active, exercitii pentru imbunatatirea fortei musculare, stabilitatii articulare, statusului cardio-vascular si totodata programe specific care va ajuta sa va reluati activitatea sportiva, daca este cazul. Stabilirea obiectivelor terapeutice este foarte importanta intrucat planul de tratament va fi structurat si personalizat in jurul acestora. Fiecare pacient este unic si de cele mai multe ori o intindere sau o ruptura a ligamentului colateral median sau lateral are rasunet si asupra altor structuri de la nivelul genunchiului. Instabilitatea articulara a genunchiului si modificarea schemei de mers sunt cele mai frecvente repercursiuni ale leziunilor ligamentelor colaterale netratate la timp.

In ce consta concret recuperarea rupturii de ligament colateral?
In vederea obtinerii rezultatelor dorite in procesul de recuperare medicala este recomandata folosirea mai multor proceduri de tratament in paralel. Aceasta asociere are rolul de a imbunatiti randamentul terapeutic. Fiecare procedura actioneaza in mod diferit si combinarea acestora imbunatateste raspunsul terapeutic al pacientului intr-o perioada mai scurta de timp. La centrul de recuperare medicala KinetikMed din Cluj procedurile folosite in tratarea leziunilor ligamentelor colaterale sunt kinetoterapia si fizioterapia, care include laser terapia si electroterapia.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare