AfectiuniRedoarea articulara este senzatia de dificultate in realizarea unei miscari ariculare sau pierderea aparenta a amplitudinii de miscare in aceasta. Redoarea articulatiilor este insotita adesea de dureri sau umflarea articulatiilor. In functie de cauza redorii articulare pot fi prezente: roseata, sensibilitate, caldura, furnicaturi sau amorteala zonei afectate a corpului. Ea poate fi cauzata de leziuni sau boli si este o constatare comuna in conditiile de artrita. Ca daune comune pot aparea inclusiv rigiditatea, ca urmare a prejudiciului comun. Uneori apar leziuni sau inflamatii ale zonelor adiacente, cum ar fi bursita, ce provoaca dureri care pot limita miscarea si sa fie perceputa ca rigiditate articulara. Durerile articulare sunt mentionate ca artralgii. Care sunt cauzele frecvente ale redorii articulare?
Articulatiile rigide sunt un simptom caracterizat prin mobilitate redusa sau mobilitate impiedicata de catre articulatia afectata. Este posibil sa aveti dificultati de miscare sau incapacitate. Redoarea articulara sau rigiditatea poate sa apara intr-o articulatie sau sa fie prezenta in mai multe articulatii. Exista mai multe cauze ale redorii articulare. Rigiditate brusca poate fi din cauza unei accidentari, in timp ce rigiditatea articulara care se dezvolta si se agraveaza in timp se poate datora unei tulburari sau boli. Cauza principala a redorii articulare este artrita, care este inflamatia articulatiilor datorata unei varietati de cauze. Articulatiile rigide cauzate de un prejudiciu de multe ori au un debut brusc. In alte cazuri, redoarea articulara rezulta din daune, uzura si rupere sau o conditie medicala care sta la baza dezvoltarii lente si persista sau se agraveaza in timp. Durata si cursul rigiditatii articulare variaza mult, in functie de cauza. Este posibil sa apara redoare in articulatia afectata, dupa activitati specifice, sau la un anumit moment din zi. Redoarea articulara poate fi insotita de alte simptome comune, cum ar fi durere, inflamatie, durere si anchiloza.

Ce se urmareste prin recuperarea redorii articulare?
Obiectivele terapeutice urmarite in tratarea redorii articulare sunt: reducerea durerii; reducerea procesului inflamator; mentinerea si cresterea mobilitatii si flexibilitatii articulare; mentinerea si cresterea fortei si rezistentei musculare; mentinerea supletii musculare si articulare a zonelor invecinate; imbunatatirea circulatiei sanguine; tratarea aderentelor si retracturilor articulare aparute; eliminarea edemelor; obtinerea stabilitatii articulare.

In ce consta concret recuperarea redorii articulare?
Daca suferiti de redoare articulara, atunci este timpul sa va faceti o programare telefonica in vederea unei sedinte de evaluare initiale facute de catre un fiziokinetoterapeut. Acesta are rolul de a analiza situatia concreta, de a stabili obiectivele terapeutice si de a concepe programul terapeutic pe baza acestor obiective. Veti primi toata consilierea de care aveti nevoie.

In cadrul recuperarii se vor folosi kinetoterapia, electroterapia, masajul terapeutic si laserterapia. Aceste terapii se numesc terapii combinate si vin in ajutorul pacientului crescand randamentul tratamentului si scurtand perioada recuperarii. Kinetoterapia are scop principal de reducerea a durerii si a inflamatiei, se fac exercitii de crestere a mobilitatii articulare si musculare, exercitii active, active cu rezistenta, contractii izometrice, exercitii pentru intretinerea tonusului muscular, mobilizari si altele. Electroterapia are scop antalgic, miorelaxant, decontracturant, antiinflamator. Laserterapia reduce procesele aderentiale, deci actioneaza in profunzime, creste metabolismul celular grabind vindecarea. Masajul terapeutic completeaza celelalte proceduri reducand durerea si inflamatia, imbunatatind circulatia sanguina si obtinand efectul de relaxare.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare