AfectiuniTraumatimele sunt leziuni determinate de factori externi agresivi, care provoaca deficiente importante la nivel functional intervenind acut in activitatile zilnice si perturband calitatea vietii. Leziunile traumatice sunt determinate de factori mecanici, factori fizici, factori chimici si factori biologici cu consecinte importante. Care sunt cauzele necesitatii recuperarii posttraumatice?
Exemple de suferinte traumatice ce intereseaza tesuturile moi si ososase: entorsele, luxatiile, fracturile, contuziile, si altele care pot determina probleme serioase in timp daca nu se intervine cu solutii rapide si sigure de reabilitare medicala. O consecinta majora a leziunilor traumatice, mai ales cele care intereseaza sistemul osteo-articular si muscular este impotenta functionala daca tratamentul nu este inceput precoce. Traumatismele genereaza procese inflamatorii multe si intese dupa evenimentul traumatic, iar ingrijorator este, ca aderentele cicatriciale care iau nastere la locul lezat se formeaza chiar la 24 de ore dupa atacul extern asupra tesuturilor. Ce sunt aderentele? Aceste aderente reprezinta modalitatea naturala de cicatrizare din partea organismului si nu sunt lipsite de consecinte negative, dintre care principala neplacere e data de instalarea redorii sau asa numita intepeneala. Ele apar mai ales dupa o interventie chirurgicala, dar un traumatism serios determina aceleasi consecinte neplacute.

Ce se urmareste prin recuperarea posttraumatica?
Datele medicale sunt foarte importante pentru noi in ghidarea dumneavoastra spre un plan terapeutic bun. Obiectivele principale vizate in astfel de cazuri sunt: ameliorarea durerii, combaterea procesului inflamator, tonifierea musculaturii, refacerea stabilitatii si moblitatii articulare, combaterea redorii si a edemului, reintegrarea socio-profesionala intr-un timp scurt.

In ce consta concret recuperarea posttraumatica?
Pentru combaterea durerii si a procesului inflamator se recomanda repausul articular, o medicatie antialgica si antiinflamatorie impreuna cu fizioterapia prin crioterapie (aplicare de gheata), procedeele de electroterapie si laserterapie. De asemenea utilizarea masajului medical este tot mai frecventa datorita calitatilor sale de stimulare a circulatiei sangelui, de cresterea elasticitatii tesuturilor moi adiacente, si la reducerea edemelor prin imprastierea lichidelor inflamatorii si grabirea incorporarii lor in circulatia limfatica. Kinetoterapia intervine si ea prin mobilizari pasive, intinderi si mobilizari controlate, moblizari active si de facilitare pentru o recuperare completa. Centrul nostru foloseste terapia combinata, adica folosirea in paralel a procedurilor de fizioterapie, masaj medical si kinetoterapie pentru a grabi procesul inflamator si pentru ai conferi o calitate superioara tratamentului.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare