AfectiuniCand vine vorba despre o interventie chirurgicala de orice fel, organismul nostru are mult de suferit, slabind din forta si mai ales scazand din masa musculara, determinand astfel o stare de oboseala si durere continua. Cu cat inteventia este mai complexa si inciziile mai mari cu atat recuperarea va fi un proces de o durata mai lunga. Insa, daca lucram eficient si cu specialisti bine pregatiti, cu o colaborare eficienta pacient-terapeut, simptomatologia chinuitoare poate sa dispara mai repede decat v-ati astepta. Timpul de recuperare dupa un act chirurgical depinde foarte mult de afectiunea existenta preoperator si de complexitatea operatiei. Care sunt cauzele necesitatii recuperarii postoperatorii?
Uneori este foarte important un repaus la pat mai mare,in alte cazuri, repausul este doar de cateva zile. Este indicat ca la scurt timp de la interventia chirurgicala sa se efectueze kinetoterapia la patul bolnavului si ridicarea din pat odata ce se obtine consimtamantul medicului, in vederea punerii in miscare a articulatiilor si musculaturii care in caz contrar scade considerabil ajungandu-se la hipotrofie musculara (slabirea musculaturii) si in final la atrofierea (pierderea) musculaturii tinta, cu consecinte serioase pe termen lung. Tendinta multora dupa operatie este sa stea cat mai mult timp imobilizati ca mecanism constient sau mai putin constient de protectie. Aceasta atitutdine este una complet gresita, ducand la o recuperare mult mai anevoioasa.

Ce se urmareste prin recuperarea postoperatorie?
Obiectivele principale dupa o interventie chirurgicala sunt: combaterea durerii si a procesului inflamator, refacerea stabilitatii si mobilitatii articulatiei, intarirea musculaturii, cresterea rezistentei la efort, precum si reintegrarea socio-profesionala cat mai rapida a pacientului.

In ce consta concret recuperarea postoperatorie?
Progresia exercitiilor terapeutice este graduala si individulizata in convalescenta dupa o operatie cu deosebiri majore fata de cei care nu necesita tratamentul chirurgical. Acest aspect este important mai ales pentru a oferi tesuturilor inflamate timpul necesar pentru vindecare si cicatricii postchirurgicale timpul necesar de consolidare pentru a lucra la capacitate maxima. In prima faza, fizioterapia si masajul medical au o contributie majora in reducerea durerii si a inflamatiei, pregatind terenul pentru partea fizica a tratamentului. In general, in recuperarea postoperatorie sunt interzise anumite exercitii pentru articulatii sau cele care implica greutati si opozitia fata de o rezistenta impusa, de exemplu de banda elastica. Intinderile si exercitiile de rezistenta sunt de obicei limitate pentru o perioada de cel putin 6 saptamani, timp in care muschii si tendoanele implicate in operatie se vor vindeca complet. In prima faza sunt bine venite exerciitle izometrice, anaerobe, care sunt de scurta durata cu efecte extrem de bune avand in vedere ca nu mobilizeaza articulatia in cauza dar solicita musculatura adiacenta pentru a mentine tonusul muscular. Progresul este individual stabilit dupa fiecare sedinta de reevaluare care se face periodic si atent. Va asteptam cu drag sa ne contactati pentru o recuperare rapida si in siguranta.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare