AfectiuniArticulatia temporo-mandibulara este cadrul asupra caruia ne indreptam atentia in problemele maxilofaciale. Articulatia temporo-mandibulara reprezinta conexiunea si jonctiunea dintre mandibula si osul temporal al craniului, fiind situata in fata urechii, de fiecare parte a capului Care sunt cauzele frecvente ale necesitatii unui tratament postoperator maxilofacial?
Extremitatea superioara mandibulara este de forma rotunda si patrunde intr-o cavitate specifica din osul temporal, ambele elemente fiind acoperite cu un tesut cartilaginos si intre ele se interpune un disc fibros, ce are rol de a amortiza socul si de a facilita miscarile articulare. Articulatia este una dintre cele mai complexe din organism, ingloband oase, ligamente, tendoane, muschi, vase, nervi si, de asemenea, este o articulatie intens utilizata de catre noi, realizand deschiderea si inchiderea gurii pentru a musca, a mesteca, a vorbi, a casca. Pentru aceasta, ea realizeaza miscari inainte-inapoi, sus-jos si in lateral. E de la sine inteles ca afectarea oricarei componente va genera o patologie locala, procese inflamatorii, erodari discale, traumatisme minime sau majore, musculatura ce poate dezvolta contracturi determinand probleme care ne influenteaza calitatea vietii. Procesul operator care intereseaza aceasta articulatie va duce la o perioada dureroasa care va afecta multe activitati uzuale cum ar fi mancatul, mestecatul, cascatul, vorbitul. Cel mai frecvent simptom este durerea, care apare inaintea urechii sau langa aceasta, cu propagare spre obraz, tampla, gat, si uneori umar. Poate sa fie vorba despre o durere severa, sau despre un disconfort care dureaza o perioada indelungata. Alte simptome caracteristice ar fi blocarea maxilarului atunci cand gura este deschisa sau dimpotriva inchisa, aparitia unor sunete asemenatoare pocniturilor atunci cand se inchide sau deschide gura, senzatia de oboseala la nivelul fetei datorita faptului ca se efectueaza un efort suplimentar si redoarea datorita inflamatiei locale, redoare care va ingreuna miscarea articulara. Interventiile chirurgicale sunt recomandate numai in cazul in care toate formele de tratament nechirurgicale nu au oferit rezultatele scontate.

Ce se urmareste prin recuperarea postoperatorie maxilofaciala?
Reabilitarea medicala are un scop extrem de important in reabilitarea pacientilor postoperator si nu numai, datorita problemelor de mobilitate, forta si stabilitate care intervin ulterior. In consecinta, principalele obiective ale recuperarii postoperatorii maxilofaciale sunt: ameliorarea durerii si a inflamatiei locale, recuperarea amplitudinilor articulare, recuperarea fortei musculare si corectarea muscaturii.

In ce consta concret recuperarea postoperatorie maxilofaciala?
Noi promovam terapia combinata care utilizeaza tehnici si metode din kinetoterapie pentru a creste mobilitatea articulara, forta si a corecta eventuale deviatii impreuna cu fizioterapia, utilizand mai ales laserterapia pentru ameliorarea durerii si a procesului inflamator atat de des intalnit dupa o interventie chirurgicala de acest gen.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare