AfectiuniLaminectomia este o procedura chirurgicala care indeparteaza o parte a osului vertebral numit lamina. Muschii spatelui sunt dati la o parte, mai degraba decat taiati si parti ale vertebrei adiacente laminei sunt lasate intacte. Recuperare are loc in termen de cateva zile. Care sunt cauzele frecvente ale laminectomiei?
Laminectomia creeaza spatiu prin eliminarea laminei, partea din spate a vertebrei care acopera canalul spinal. Deasemenea, cunoscuta sub numele de chirurgie de decompresie, laminectomia extinde canalul spinal pentru a scadea presiunea asupra maduvei spinarii sau nervilor. Aceasta presiune este cel mai frecvent cauzata de cresterile osoase din cadrul canalului spinal, care pot aparea la persoanele care au artrita. Laminectomia este in general utilizata numai atunci cand mai multe tratamente conservatoare, cum ar fi medicamente, terapie fizica sau injectii, nu au reusit sa amelioreze simptomele. Laminectomia poate fi, deasemenea, recomandata in cazul in care simptomele sunt severe sau se agraveaza dramatic. Cresterile osoase din cadrul canalului spinal pot reduce spatiul disponibil in maduva spinarii si nervii. Aceasta presiune poate provoca dureri, slabiciune sau amorteala si poate iradia in maini sau picioare. Laminectomia de obicei ajuta la ameliorarea acestor tipuri de simptome radiante decat la alinarea dureri de spate actuale. Laminectomia este, in general, o procedura sigura. Dar, ca orice interventie chirurgicala, laminectomia implica un risc de complicatii. Complicatiile potentiale includ: sangerare; infectie; cheaguri de sange; leziuni ale nervilor; scurgerea lichidului spinal. cele mai frecvente cauze ale durerii persistente sunt leziunile nervilor de la hernia de disc, traumatisme, leziuni, afectiuni congenitale.

Ce se urmareste prin recuperarea post laminectomie?
Obiectivele tratamentului post laminectomie includ: prevenirea inflamatiilor; reducerea durerilor; obtinerea relaxarii; corectare posturii si aliniamentului corporal; cresterea mobilitatii articulare; cresterea rezistentei musculare; imbunatatirea coordonari, controlului motor si a echilibrului; corectarea deficitului respirator; imbunatatirea antrenamentului la efort; reeducarea sensibilitatii.

In ce consta concret recuperarea post laminectomie?
Pentru a beneficia de tratamentul recuperator post laminectomie trebuie sa va faceti o programare telefonica la cabinetul de kinetoterapie, pentru o evaluare initiala facuta de catre un fizioterapeut specializat. In cadrul acestei evaluari veti primi toata consilierea necesara si vi se va evalua starea. Vi se vor stabili obiectivele tratamentului recuperator si vi se va elabora programul de exercitii fizice, pe baza obiectivelor stabilite in prealabil. Tratamentul se face prin intermediul terapiei combinate ce aduce impreuna mai multe terapii pentru a creste randamentul tratamentului post laminetocmie. Aceste terapii includ: kinetoterapie ce urmareste recuperarea functiei prin exercitii active, active cu rezsitenta, cu mingi, de relaxare, de stimulare musculara si de tonifiere, diferite tehnici; diagonalele Kabbat si altele; electroterapia are efect decontracturant, miorelaxant si stimulator, totodata reduce durerea si inflamatia; laserterapia are efect sedativ, grabind vindecarea si recuperarea tesuturilor afectate; masajul terapeutic este tonifiant, stimulator, miorelaxant si un foarte fun hipereemiant si vasculotrofic. Aceste terapii combinate vor aduce doar beneficii tratamentului recuperator post laminectomie.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare