AfectiuniPeriartrita coxofemurala este un sindrom clinic caracterizat prin durere, redoare si impotenta functionala a soldului, asociate in diverse grade, determinate de procese patologice care intereseaza tesuturile periarticulare (tendoane, burse) si in unele cazuri capsula articulara. Periartrita este o afectiune datorata inflamatiei tesuturilor din vecinatatea articulatiei. Care sunt cauzele frecvente ale periartritei coxofemurale?
Aceasta afectiune apare datorita imbatrinirii tesuturilor, afecteaza persoanele varstnice in general si mai putin pe cele tinere si pe sportivi. Afecteaza in general capsula articulara, bursele seroase periarticulare, ligamente, tendoane si chiar muschii din vecinatatea articulatiei. Periartrita soldului poate fi provocata de o tendinita a muschiilor fesieri, care provoaca durere atunci cand pacientul departeaza coapsa de axa corpului sau mai poate fi provocata de o tendinita a muschiilor abductori la sportivi in general. Simptomele periartritei coxofemurale sunt: durere articulara; durere in partea inferioara a membrelor inferioare; dureri musculare; dificultati de mobilitate; oboseala; durere generalizata; amorteala a membrelor; dificultati la mers; slabiciune la nielul membrelor; accentuarea durerilor la efort.

Ce se urmareste prin recuperarea periartritei coxofemurale?
Obiectivele pe care le urmarim in programul de recuperare a periartritei coxofemurale sunt urmatoarele: reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii; refacrea controlului muscular si a abilitatilor de miscare a soldului; accelerarea resorbtiei proceselor inflamatorii; refacerea fortei si rezistentei musculare; recastigarea stabilitatii si a mobilitatii articulare; readaptarea la efort a pacientilor si reintegrarea lor cat mai complexa; reintegrarea in activitatile socio profesionale si fixarea programului de intretinere la domiciliu si la locul de munca.

In ce consta concret recuperarea periartritei coxofemurale?
In tratamentul periartritei coxofemurale noi imbinam mai multe terapii (electroterapie, masajul terapeutic, kinetoterapia), acestea se numesc terapii combinate si cresc randamentul tratamentului. Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei, ea conduce la redobandirea mobilitatii articulare, cresterea elasticitatii si tonusului muscular. Se fac exercitii de corectie a posturii; exercitii active, stretching, gimnastica corectiva si respiratorie, exercitii pe placa de echilibru; diagonalele Kabbat, gimnastica Burger. Masajul este un bun sedativ, relaxant si decontracturant, electroterapia reduce durerea si inflamatia si stimuleaza musculatura. Laserterapia imbunatateste circulatia sanguina are efect vasculotrofic si rezorbtiv. Daca vrei sa te recuperezi frumos alege un tratament sanatos, activ, relaxant si complet natural.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare