
Sindromul Reiter, caracteristic barbatului tanar, poate afecta in general pe langa celelalte articulatii mari, si articulatia gleznei prin inflamatia tendonului lui Ahile, insotita de dureri in aceasta zona. In nevrita toxica, bolnavul acuza durere la nivelul gleznelor, ce urca treptat pe membrul inferior,durere insotita de usturimi, amorteli sau sensibilitate diminuata (in unele situatii sensibilitatea este chiar abolita, reflexele osteotendinoase lipsind).
Diabetul, este o alta afectiune manifestata prin durere la nivelul articulatiilor gleznei si la nivelul oaselor plantelor, oboseala, parestezii (amorteli), furnicaturi, senzatie surda de frig sau de arsura, cu umflarea discreta a picioarelor. Bolile reumatismale degenerative, cuprind atat articulatia gleznei cat si piciorul, afectandu-le prin eroziune. La inceput, durerile de glezne apar doar la mers, in incaltamintea stramta, sau la oboseala de peste zi, lucru neglijat ani de zile de cele mai multe ori de catre cei suferinzi.
Bolile reumatismale inflamatorii la nivelul articulatiei tibio-tarsiene, se caracterizeaza prin inflamarea cu inrosire, deformarea articulatiei si durere, care de cele mai multe ori este difuza, discreta, fiind suportata luni de zile de catre pacient si pusa pe seama unei simple oboseli, acesta nesesizand in realitate gravitatea afectiunii sale. Tendinitele, tenosinovitele (inflamatia tecilor conjunctive ale tendoanelor), entezita (inflamatia locului de insertie a tendonului), pot fi deasemeni dureroase. Durerea in aceste cazuri este persistenta si nu cedeaza dupa repaus sau prin aplicarea de comprese cu gheata.
Afectiunile traumatice precum contuziile articulatiei gleznei, luxatiile, fracturile, leziunile ligamentare, constituie cauze generatoare de durere la nivelul articulatiei. In stadiul acut al contuziilor se poate executa atat masajul cu gheata cat si masajul manual. Masajul cu gheata (crioterapia) se poate aplica pe zona afectata, avand efecte analgezice locale, decontracturante si de prevenire a edemului. Masajul manual se poate aplica la distanta, proximal, si distal fata de zona afectata, cu obiectivele urmatoare: ameliorarea durerilor, ameliorarea circulatiei sanguine, reducerea tulburarilor vasculotrofice, favorizarea resorbtiei edemelor, asigurarea unei bune trofocitati. Aceste obiective se mentin si in cazul celorlalte afectiuni traumatice.
Masajul articular este indicat in prevenirea si tratamentul redorilor articulare, a leziunilor care limiteaza mobilitatea articulara, in tratamentul leziunilor traumatice si al manifestarilor de suprasolicitare. In tratamentul tendinitelor, peritendinitelor se foloseste tehnica Cyriax (masaj transversal profund), tehnica ce realizeaza inlaturarea aderentelor fibroase secundare traumatismelor aparatului locomotor. Aceasta tehnica are o actiune trofica locala si de diminuare a durerii in locul de aplicare. Insa, trebuie precizat faptul ca aceasta tehnica este contraindicata in stadiul acut al tendinitelor precum si in afectiunile inflamatorii ale aparatului locomotor. Masajul, realizeaza in general o pregatire a segmentului afectat pentru kinetoterapie.
Tratamentul kinetic este individualizat in functie de fiecare pacient in parte si este in permanenta adaptat. Aplicarea kinetoterapiei in scopul tratarii durerilor de glezne prezinta urmatoarele obiective: disparitia sau reducerea durerilor articulatiei, combaterea sau decontracturarea musculaturii contractate invecinate, mentinerea sau cresterea stabilitatii si mobilitatii articulare, prevenirea, disparitia sau ameliorarea inflamatiei. Dupa un numar suficient de sedinte de masaj articular, se incepe mobilizarea metodica a articulatiei prin miscari active cu rezistenta si apoi pasive.
Printre procedeele de fizioterapie utilizate in scopul reducerii durerilor de glezne, se remarca electroterapia, ce consta in aplicatii terapeutice ale urmatoarelor tipuri de curenti, pentru efectul antialgic, antiinflamator (curent galvanic, curenti de joasa frecventa, curenti de medie frecventa, laser, ultrasunete, diapulse). Termoterapia se aplica local, pentru controlul durerii si cresterii compliantei tesuturilor moi in vederea instituirii programului de kinetoterapie. Aplicarea masajului dupa o procedura de termoterapie, mareste eficienta terapeutica.
"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare