AfectiuniRadiculopatia sau pensarea radiculara reprezinta o disfunctie a radacinii nervoase posterioare. Aceasta disfunctie se manifesta prin simptome specifice, caracteristice pensarii radiculare. Pensarea radiculara este data de disfunctia radacinii nervului spinal si aceasta poate aparea din diferite cauze. Una dintre cauzele cele mai frecvente este compresia la nivelul radacinii nervoase, care, de obicei, are loc din cauza herniei de disc intervertebrale si datorita inaintarii in varsta si ingustarii canalului spinal. Care sunt cauzele frecvente ale pensarii radiculare?
Pensarea radiculara se caracterizeaza prin schimbari senzoriale la nivelul gatului si bratelor sau picioarelor, care rezulta din presiunea extrinseca asupra radacinii nervului motor. Aceasta presiune este de obicei cauzata de un material discal, umflare, osteofite, ciocuri sau ongrosarea ligamentelor din jur. Radiculopatia este cauzata de compresia sau iritarea unui nerv ce iese din coloana vertebrala. Simptomele includ durere de radiculopatie, amorteala, furnicaturi sau slabiciune in brate sau picioare. Alte cauze mai putin comune ale comprimarii mecanice a nervilor sunt de la o tumoare sau infectie. Oricare dintre acestea pot reduce cantitatea de spatiu din canalul spinal si pot comprima nervul care iese. Scolioza poate provoca nervii pe o parte a coloanei vertebrale pentru a deveni comprimati prin curbarea anormala a coloanei vertebrale. Alte cauze ale radiculopatiei includ diabetul care poate reduce fluxul sanguin normal la nervii spinali. Inflamatia de la un traumatism sau degenerarea pot duce la radiculopatie, la iritarea directa a nervilor. Simptomele pensarii radiculare depind denervii care sunt afectati. Nervii care ies din partea posterioara a gatului (coloanei cervicale) controleaza muschii gstului si bratelor si senzatia de acolo. Nervii din partea de mijloc a spatelui (coloanei vertebrale toracice) controleaza muschii pieptului si abdomenului si furnizeaza senzatia acolo. Nervii din partea inferioara a spatelui (coloanei vertebrale lombare) controleaza muschii fesieri, ai picioarelor si senzatia de acolo. Cele mai frecvente simptome ale pensarii radiculare sunt durere, amorteala, furnicaturi in brate sau picioare. Unii pacienti dezvolta o hipersensibilitate la atingere, care se simte dureroasa in zona in cauza. Mai putin frecvent, pacientii pot dezvolta slabiciune in muschii controlati de nervii afectati. Acest lucru poate indica leziuni ale nervilor. Cei mai multi pacienti cu pensare radiculara raspund bine la tratamentul conservator, inclusiv medicamente si terapie fizica. Avand un prognostic destul de bun deseori, se poate rezolva in termen de 6 saptamani pana la 3 luni.

Ce se urmareste prin recuperarea pensarii radiculare?
Obiectivele urmarite in recuperarea pensarii radiculare includ: ameliorarea durerii; reducerea inflamatiei; ameliorarea simptomelor; corectarea pozitiilor vicioase; mentinerea mobilitatii si flexibilitati in zona afectata; imbunatatirea fortei musculare paravertebrale, a spatelui, gatului, fesiere si abdominale; imbunatatirea circulatiei sanguine; evitarea factorilor de risc; respectarea regulilor de igiena a spatelui.

In ce consta concret recuperarea pensarii radiculare?
Este necesara o programare telefonica pentru a incepe tratamentul recuperator. Aceasta progrmare se face pentru a va putea evalua un fizioterapeut specializat. Acesta va analiza situatia in care va aflati, va stabili obiectivele terapeutice de recuperare si va elabora programul propriu-zis de exercitii fizice individule. Veti primi toata consilierea necesara si raspun la intrenarile pe care le aveti. Tratamentul recuperator se bazeaza pe terapia combinata dotorita efectelor care sunt maximizate de folosirea mai multor terapii. Aceste terapii includ: kinetoterapia ce vizeaza reducerea compresiei nervoase prin exercitii izometrice, stretching, exercitii de corectoare, gimnastica Burger; metoda Mezieres; exerciti de relaxare si alte exercitii si tehnici; electroterapia doatorita efectelor sale antalgice, antiinflamatoare, hiperemiante, decontracturante si stimulatoare ale musculaturii; laserterapia ajuta la troficitatea tesuturilor, grabind procesul de vindecare; masajul teraputic este decontracturant, relaxant, calmant, tonifiant, vasculotrofic si vasodilatator.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare